Coses que podem aprendre de Tel Aviv

dilluns, 30/06/2014 | General

Tel-1

Després de viure els actes de celebració de l’orgull gai de Tel Aviv, crec que a Barcelona podríem prendre nota de moltes coses. A la ciutat presumin de tenir el millor orgull LGBT del Mediterrani però, tristament, això no és així. Tenim tot el potencial perquè així sigui, però la ciutat de Israel ens passa la mà per la cara. L’Ajuntament ha fet una aposta decidida pel turisme gai i va a per totes. I estan posant molts diners sobre la taula perquè cada any siguin més els turistes que els visitin durant el mes de juny. Aquest any es calcula que unes 130.000 persones van participar en la manifestació i en la gran festa final que va tenir lloc el divendres 13 de juny. És una xifra realista. A vegades a Barcelona els responsables del Pride han presumit de 250.000 assistents. Són números ficticis. Es impossible encabir tota aquesta gentada a l’avinguda Maria Cristina. Una xifra més raonable seria la que algunes fonts han facilitat aquest any: unes 25.000 persones a la rua del dissabte 28 de juny.

Si una cosa caracteritza l’orgull gai de Tel Aviv és que és un acte unitari. Tota la ciutat hi està implicada. Hi ha una única rua on tothom hi té cabuda. A la capital catalana, com sabeu, sempre hi ha dues manifestacions: la que organitzen els empresaris i la que munta la mal anomenada Comissió Unitària 28 de juny. Els responsables, pràcticament, ni es parlen. Avui en dia arribar a un acord encara sembla una cosa molt llunyana.

tel2

Potser al no haver-hi tantes divisions i potser per aquest interès tan decidit pel turisme, la comunitat LGBT de Tel Aviv pot disposar d’uns serveis amb els que aquí nomes podem somiar. Per exemple, a la ciutat israeliana les entitats de gais i lesbianes disposen d’un gran edifici en un parc molt ben ubicat on centralitzen tots els seus serveis. Són tres plantes on hi trobem des d’un gran auditori, nombroses sales de treball i reunió, una gran cafeteria amb terrassa o, fins i tot, una guarderia. A Barcelona, totes les entitats tenen els seus locals repartits en diferents districtes i algunes, tot i els seus problemes econòmics, dupliquen serveis. Una de les més importants, el Casal Lambda, ho està passant força malament a causa del preocupant descens en el número de socis i l’alt preu del seu lloguer. És per això que s’estan començant a moure coses i sembla que diverses associacions estan negociant la cessió d’un edifici municipal on poder agrupar-se. Això seria una molt bona notícia, un primer pas molt interessant. A l’igual que a Tel Aviv, un gran hotel d’entitats donaria molta més visibilitat, serviria per sumar esforços i, qui sap, potser acostaria posicions per organitzar futures accions conjuntes. Tal i com estan les coses, amb les xifres de les subvencions cada cop més escases, tothom hi sortiria guanyant.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús