Visca la diva!

divendres, 27/06/2014 | General, Música

dana

Sens dubte, la festa amb la major producció de totes les que se celebren aquest cap de setmana a Barcelona amb motiu del Pride és l’edició de ¡Que trabaje Rita! que es farà al Sant Jordi Club el diumenge. El cartell és de luxe i conté noms molt atractius, però un dels que brilla amb llum pròpia és el de Dana International. La cantant transsexual israeliana es va donar a conèixer a tot Europa quan el 1998 va guanyar el Festival d’Eurovisió amb una cançó que es va convertir des del primer minut en un himne gai.


Les visites de Dana International al nostre país no són freqüents. L’última va ser al Pride de Sitges de fa tres anys. Hem parlat amb la cantant abans de la seva visita a Barcelona i ens ha explicat com serà el seu show a la Rita que clausurarà l’Orgull de la ciutat.

Què et sembla la festa del diumenge?

Estic molt contenta que m’hagin convidat perquè fa molt que no vinc a Espanya i tinc moltes ganes de retrobar-me amb els meus fans d’aquí. Diva va ser un gran èxit al país i sempre noto l’afecte de la gent. A més, una setmana després actuo a Madrid, i em quedaré uns dies de vacances a la vostra ciutat. Tinc moltes ganes de fer turisme. I el cartell de la festa em sembla fantàstic. Serà un gran festival.

Et consideres una icona gai?

No m’agrada considerar-me així, crec que això seria massa, una gran responsabilitat. Jo només vull viure la meva vida, actuar, sortir, visitar països i tenir contacte amb els meus seguidors. Però entenc que la meva història pot cridar l’atenció. Si sent com sóc puc ajudar gent, doncs perfecte. Però tothom hauria de ser capaç de poder prendre les seves pròpies decisions i ser el que vulgui ser independentment del que la gent popular pugui fer o dir.

Tornant a 1998, quin és el teu primer record després de guanyar el Festival d’Eurovisió?

Va ser tot una mica estrany. Evidentment, estava molt feliç. Però després va ser tot una mica trist. Un periodista d’Israel, el més important del moment, em va portar a la seva habitació d’hotel i em va estar entrevistant durant cinc hores. No vaig poder celebrar res, no vaig beure res, no vaig fumar res! Només vaig estar atenent aquella llarga entrevista. Va ser un horror.

Ets fan d’Eurovisió? Veus el festival?

Per descomptat. M’encanta. Sóc una gran seguidora. Em sembla un espectacle fabulós. Cada any se superen.

Què et va semblar la victòria de Conchita Wurst? Et vas veure reflectida?

Em va encantar, em vaig sentir molt feliç. Conchita ha aconseguit fer una cosa que ja vaig fer jo amb la meva victòria: portar a Europa alguna cosa especial, alguna cosa diferent, i provar a tothom que s’ha d’acceptar a la gent que no és com els altres, que això no és cap problema. Ella em mereix molt de respecte.

y4

Fa uns dies també vas actuar al Pride de Tel Aviv i vas demostrar estar en plena forma.

Per a mi sempre és un orgull actuar a la meva ciutat. Adoro Tel Aviv. És un lloc fantàstic, on es respira llibertat. Israel té molt mala fama en molts llocs. Però quan algú visita Tel Aviv, la seva opinió canvia. És un lloc fabulós per a la comunitat LGBT. Un lloc viu, on no paren de succeir coses i on tothom pot ser lliure.

Just abans del Pride vas publicar un vídeo on apareixies ballant davant d’una sinagoga i envoltada de nens i vas tenir algun problema. Que va succeir?

Vam gravar un vídeo per a la cançó Kids are much fun per a una campanya de turisme. En ell apareixien uns 15 nens però no teníem els permisos de tots els pares. Era una cosa molt innocent però alguns ortodoxos van voler veure connexions amb l’Orgull Gai i no els va agradar. Per això el van retirar. De tota manera, no m’agrada que episodis així puguin distorsionar l’opinió de la gent sobre el que passa a Israel. Al meu país creiem en la llibertat. El 80% de la població és de mentalitat molt oberta. El problema són només els ultrafanàtics ortodoxos, que tenen molts diners i poder.


Per quan el teu pròxim disc?

Si no passa res, presentaré cançons noves al setembre. Aquest diumenge em podreu veure cantar tres dels meus grans èxits. Evidentment, no faltarà Diva. Tinc moltes ganes de trepitjar l’escenari. Si alguna cosa sabeu fer a Barcelona, és organitzar una bona festa.

Dana International actua diumenge a ¡Que trabaje Rita!. Sant Jordi Club. 19 h. 20 €.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús