L’Orgull de Tel Aviv

divendres, 20/06/2014 | Cinema, Clubs, DJ, Exposicions, General, Música

מצעד הגאווה 2014 18 צילום כפיר סיון

Fun. Free. Fabulous. Aquest és el lema amb el que l’Ajuntament de Tel Aviv promociona la ciutat entre el públic gai. Atreure turistes homosexuals és un del seus grans objectius. El consistori no se n’amaga i ho repeteix una i una altra vegada en veu alta: volen convertir-se en una de les capitals gais del món, convençuts de que si el públic gai els visita, després hi anirà tota resta.

Així que fa uns dies i com a part d’aquesta campanya, el Ministeri de Turisme de Israel va convidar a un grup de periodistes -entre els que m’incloc- a viure en primera persona les celebracions de l’Orgull Gai a la ciutat i conèixer de primera mà el seu teixit associatiu. I he de dir que la sorpresa ha estat majúscula. Potser Tel Aviv és una bombolla en el conjunt d’Israel. Potser caldrien més dies per conèixer com és la vida durant el dia a dia i amb les celebracions ja acabades. Però, aparentment, ser gai allà és tot el que prometen al seu eslògan publicitari: divertit, lliure i fabulós.

Aquests dies una de les primeres coses que sorprenia de Tel Aviv era la gran quantitat de banderes gais que es podien veure. N’hi havia a tot arreu: als fanals, als edificis, a les botigues… no només estaven penjades als locals gais sinó que se’n podien veure a qualsevol lloc. I és que a la ciutat més cosmopolita de Israel no hi ha un barri gai com aquí podem tenir el Gaixample. Tota la ciutat és gai i en presumeixen. Fins i tot l’Ajuntament estava il·luminat amb una gran bandera multicolor durant els dies de l’Orgull.

ay2

Els actes del Pride israelià són multitudinaris. El principal és la desfilada, que enguany es va celebrar el divendres 13 de juny. Va reunir unes 150.000 persones, un públic molt divers on es podia veure homes i dones, de totes les edats, i de totes les condicions sexuals. La rua surt des del Gan Meir Park i fa bona part del seu recorregut pel passeig marítim, un dels grans encants de Tel Aviv. La ciutat viu de cara al mar, molt més que Barcelona, i les platges són part fonamental de les celebracions. La desfilada va començar al migdia i es va allargar fins el vespre. La festa final també es va celebrar a primera línia de mar, a la platja Charles Code, i va comptar amb artistes com Dana International.

איתן רוטברג_1050519Pride_Parade_2014_photo_by_Kfir_Bolotin_12Pride_Parade_2014_photo_by_Kfir_Bolotin_01מצעד הגאווה 2014 15 צילום כפיר סיון

Una de les coses que sorprenen més d’aquest Pride és que totes les despeses corren a càrrec de l’Ajuntament. El govern municipal és el màxim responsable de la festa i va per totes. Després està la iniciativa privada, que aprofita les circumstàncies, el bon clima i l’allau de turistes. Al voltant dels actes principals hi ha un munt d’activitats, sobretot festes de tot tipus tot i que destaquen els saraus tipus Circuit. De fet, moltes de les sessions que formen part del cartell del festival que Matinée organitza a Barcelona a l’agost també es fan a Israel durant aquests dies: la We, la FFF, l’Arisa o The Week són festes que us sonaran si sou addictes a les sessions de house plenes d’homes musculats sense samarreta.

Un altre de les estrelles de Tel Aviv, com no, és la seva gran icona gai, Eliad Cohen. L’artífex de la festa Papa va fer aquest any un parell d’edicions del seu sarau i fins i tot va muntar una nova festa en un parc aquàtic molt pròxim a la ciutat. Us sona? És com si el Pride i el Circuit barceloní es fusionessin en una única activitat durant tota la setmana. D’aquesta manera el programa és molt més potent i hi ha activitats per a tots els gustos.

Eliad-Cohen-05

Un altre dels epicentres del Tel Aviv gai és la seva platja. Si nosaltres tenim la Mar Bella, ells tenen la Hilton Beach, als peus de l’hotel del mateix nom, i molt més cèntrica. Durant els dies del Pride la sorra era una festa durant tota la jornada i la competència per lluir el millor cos, ferotge.

beachbeach-ok

Per si això fos poc, l’activitat cultural també ens intensa durant els dies del Pride israelià. Destaca la programació del TLVFest, el festival de cinema LGBT, de la ciutat. Dura 10 dies i té una programació molt interessant. Un cop més la majoria del pressupost surt del consistori que no ha de dividir el seu pressupost entre diversos festivals del mateix tipus. Enguany es van programar un centenar de peces entre films, curs i documentals.

filmfest

I posats a tenir, aquests dies a Tel Aviv fins i tot feien una fira LGBT en un dels centres comercials més grans del país, el Dizengoff Center. Allà s’hi podien trobar tot tipus de productes pensats per al públic gai, des d’estands d’oficines de turisme a una àmplia secció de moda amb els últims treballs d’una bona colla de joves dissenyadors. I tot ubicat en un espai freqüentat bàsicament per públic heterosexual, una decisió conscient per intentar obtenir la major visibilitat possible més enllà de l’ambient.

expo

Evidentment, amb aquesta panorama, ja us podeu imaginar que Tel Aviv no és una ciutat gai només durant els dies de l’Orgull Gai. Si la visiteu durant qualsevol època de l’any també trobareu festes i locals que val la pena conèixer. El més popular és l’Evita, un bar de copes on tots els diumenges –i amb això a mi ja m’han guanyat el cor- organitzen una festa amb xous eurovisius.

3417884955

Fora de l’ambient, la ciutat també està plena d’encants. Tot i que és molt nova (només té 104 anys d’història) també compta amb un interessant i molt més històric barri antic a tocar anomenat Jaffa, ple de racons curiosos i mercats on perdre’s. La ciutat, que compta amb un clima temperat durant tot l’any, compta també amb multitud de cafès i restaurants d’aquells on et quedaries a passar el dia i també una part moderna plena de gratacels on hi destaca la forta presència d’empreses tecnològiques. I és que si una de les línies de creixement de Tel Aviv es apostar pel públic gai, l’altre es convertir-se en una autèntica Startup City i per això posen les coses fàcils a multitud d’emprenedors que s’instal·len a la ciutat i somien en crear l’aplicació que els canviarà la vida. Aquests són molts dels encants de Tel Aviv, una ciutat a només tres hores d’avió que realment val la pena conèixer. De la llarga llista de nois guapos en parlo en un altre moment.


Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús