Històries d’una persecució

divendres, 11/04/2014 | General, Llibres

so-ok

Josep Prats, Pere Maymó, Joan Guardiola… Són alguns noms d’homes condemnats per sodomia a Catalunya entre el segle XIII i el segle XVIII i que apareixen al llibre ‘Sodomites catalans’, un ampli i interessant treball que l’escriptor Jaume Riera (Sant Feliu de Llobregat, 1941) acaba de publicar a l’Editorial Base. El volum explica de formar rigorosa més de 300 casos d’homes que van ser condemnats a casa nostra per “actes sodomítics”. Hi ha de tot, des de monjos i mestres fins a mariners i soldats. I és que durant centenars d’anys, qualsevol persona que fos enxampada practicant el coit anal podia ser enviada a la foguera. Esclar, passava de tot. Hi havia homes que tot i saber el risc que patien no podien frenar la seva atracció i mantenien relacions. Però si t’enganxaven, estaves ben fotut.

“Aquest llibre no és un assaig sobre un aspecte sociològic de la sexualitat, ni un pamflet amb descripcions escabroses, sinó un llibre d’història”, ens explica l’autor, un arxiver jubilat de 72 anys que ha dedicat els últimes tres anys a escriure aquest treball de més de 600 pàgines, on exposa i analitza casos recopilats durant 40 anys de carrera professional. “El títol l’he posat a contracor. M’hagués agradat parlar de la història de l’homosexualitat a Catalunya, d’històries d’amor, positives, però no existeix sobre això. Les fonts són les fonts i les històries documentades són un rosari de sofriments, persecucions i extermini”, apunta.

Des del segle IV de la nostra era, les unions carnals entre homes van ser objecte de repressió per part dels qui tenien poder per dictar lleis penals. Els homes que les practicaven van rebre la designació de ‘sodomites’ i eren jutjats i condemnats. Al llibre trobem molts casos que ens ajuden a fer volar la imaginació, a voler saber més de cada una d’aquestes històries. Podem aprendre vocabulari del moment, sorprendre’ns amb la gran quantitat de italians condemnats per sodomia a Barcelona o descobrir coses com les inclinacions pederàstiques del poeta Ausiàs March. Es tracta d’un treball que ningú no havia fet fins ara i que és des de ja el llibre fonamental per conèixer la relació entre sodomia, societat i Inquisició en una etapa concreta de la història del país.

‘Sodomites catalans’. Editorial Base. 634 pàg. 26,90 €

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús