L’amor no entén de gèneres

diumenge, 6/04/2014 | General, Teatre

slide03

El passat dijous 3 d’abril la companyia que representa el musical T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré al Teatre Goya va fer un experiment molt interessant: va modificar algunes escenes canviant l’orientació sexual de les parelles. Van ser pocs canvis, algunes picades d’ullet subtils, però que no van canviar pràcticament en res el contingut d’un espectacle que mostra a través d’unes quantes cançons les interioritats del món de la parella.

La versió original d’aquest muntatge es va estrenar a l’Off-Broadway el 1996. Els protagonistes són dos homes i dues dones que representen diferents moments de la vida de dues persones que s’estimen: la primera cita, el nuviatge, el matrimoni, l’arribada dels fills, la rutina, la crisi dels quaranta o l’amor en la vellesa. Són petites històries on tothom s’hi pot veure reflectit en algun moment. Això sí, tot està enfocat des d’un punt de vista heterosexual. Per això és molt lloable la iniciativa de la companyia catalana de canviar per un dia els rols d’alguns dels personatges. No van ser gaires escenes. En total, i si no m’equivoco, només tres. Però va funcionar molt bé.

En la primera, dues dones que juguen a tennis confessen la seva atracció i queden per sopar. En una altra, una parella d’homes que acaba d’adoptar una nena xinesa rep la visita d’una amiga que no entén la seva obsessió per la criatura. En la tercera, un home d’edat avançada canta només per a ell tot el que pensa però que en realitat no s’atreveix a dir en veu alta a la parella amb qui ha compartit tota la seva vida. Petits canvis en el guió original que no van modificar en res el contingut del muntatge. És a dir, normalitat absoluta amb uns canvis que actualitzen i normalitzen un espectacle que funciona com un rellotge.

No sé si mantenir aquests canvis és possible. Potser no es pot per una qüestió de drets. Però a mi em van semblar que les modificacions enriquien l’obra. A més, es va notar que els actors s’ho passaven molt bé fent per un dia el rol d’algun dels seus companys. Mercè Martínez, Muntsa Rius, Ivan Labanda i Jordi Llordella es llueixen en aquest musical i en la funció gayfriendly del dijous van estar més compenetrats que mai. I, com sempre, amb perfecte sintonia amb els dos excel·lents músics que els acompanyen tot l’espectacle en escena, Andreu Gallén i Víctor Pérez.

A T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré li queden pocs dies per acabar les funcions al Teatre Goya. El 13 d’abril diran adéu. Però farien bé de mantenir els canvis de l’altre dia per sempre. Un cop més -i tal i com va dir Elisenda Roca, la directora del muntatge a Barcelona, a l’inici de la funció- va quedar clar que si d’alguna cosa no entén l’amor és de gèneres.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús