35 anys en tovallola

dissabte, 29/03/2014 | General

05.1

Ja fa 35 anys que va obrir a Barcelona la primera sauna d’ambient. Va ser la Condal, al carrer Espolsa-sacs, un establiment que ara sol reunir a un públic madur i a óssos. Va marcar un abans i després en la història gai de la ciutat. Es va convertir en un autèntic punt de trobada en un moment en què tan sols hi havia tres o quatre bars per a homosexuals i quan tot era bastant més discret i fosc. I va ser l’origen del Grupo Pases, una empresa que ara té  vuit establiments similars i en la qual treballen unes cent persones.

Al capdavant del Grupo Pases hi ha Francisco Espejo, enginyer tècnic de formació, que malgrat la seva edat es resisteix a retirar-se. Ell va ser qui va tenir la idea de muntar una sauna després de visitar locals semblants a París i Londres. “Vaig buscar un espai en un lloc discret i vaig començar a condicionar-lo jo mateix. No tenia ni un duro. Vaig trigar quatre o cinc mesos. Però quan vam obrir el març del 1979 va ser un èxit. Durant els primers anys no donàvem abast ampliant les instal·lacions”, recorda. Tot era molt precari. Les pel·lícules porno les projectaven en Súper 8 i les tovalloles s’assecaven esteses en un terrat del Gòtic. L’entrada costava 100 pessetes.

Amb el pas dels anys el negoci de les saunes ha demostrat ser molt rendible. La Condal va ser el principi. El 1988 va obrir la Casanova, la més visitada de la ciutat i la que reuneix un públic més jove. El 1992, en ple apogeu olímpic, va obrir a la plaça de Catalunya la Corinto, des del primer dia molt freqüentada per turistes. El 2003, el grup es va quedar amb la Thermas, l’escollida pels que busquen sexe de pagament. L’última adquisició va ser la Barcelona, a Tuset, que tornarà a obrir renovada el 12 d’abril després de més de dos anys tancada. “Potser els costums han canviat. La gent lliga amb el mòbil. Però les saunes segueixen funcionat bé. Des del principi, hem incrementat clients. En tres dècades mai no hem viscut una crisi”, apunta. Aquest dissabte, usuaris i amics, podran recordar els orígens, un cop més només amb la tovallola, al lloc on tot va començar.

La Sauna Condal celebra el seu 35è aniversari el dissabte 29 a partir de les 17 h

1 comentari

  • Angel Amable del Valle

    02/04/2014 15:31

    Yo estuve en esa fiesta. Altamente decepcionante. Interés nulo en complacer a una clientela que regresó a sus casas francamente desilusionada.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús