Un amor a la cubana

divendres, 21/03/2014 | Cinema, General

uploads_films_screenshots_thumb_674cd-LA-PARTIDA_resize_620_autoAntonio Hens és un cineasta cordovès que sol tocar el tema de l’homosexualitat en ambients peculiars: a Clandestinos (2007), el seu anterior film, el context era ni més ni menys que el terrorisme d’ETA, i la seva nova pel·lícula s’ambienta a l’Havana de Raúl Castro. Allà dos nois de 17 anys, donant puntades a la pilota, s’enamoren. Però Hens va més lluny per explorar el tema de la prostitució gai masculina i el fenomen del turisme sexual a l’illa caribenya. “No pretenc intervenir -hi o jutjar-ho, sinó narrar i mostrar una història de manera crua, gairebé documental”, explica.

La partida narra l’amor que sorgeix entre Yosvani (Milton García) i Reinier (Reinier Díaz), que passen de jugar a futbol al carrer a ser incapaços de controlar l’atracció que senten l’un per l’ altre. El primer està a punt de casar-se amb una noia que no li agrada i el segon fins i tot té dona i fill i manté trobades amb un espanyol (Toni Cantó) no per plaer sinó per supervivència. “No només ell es prostitueix, també la seva dona adolescent, en acceptar-ho i callar, i l’àvia (Mirta Ibarra), per a qui la finalitat -un plat de menjar- justifica els mitjans. Es prostitueixen els concentrats cada nit al malecón, una fauna d’homes, transvestits i jovenets, que venen els seus cossos per una samarreta del Barça o un telèfon mòbil”, diu.

Els joves protagonistes, novells en la interpretació, resulten molt creïbles. Entre els veterans sorprèn la presència de Cantó, que interpreta un entrenador de futbol a l’armari. La pel·lícula es va rodar l’agost del 2011, just abans que fos diputat per UPyD. Hens justifica la seva presència: “El vaig triar perquè necessitava algú que jugués prou bé al futbol per resultar creïble davant la càmera, i el Toni juga molt bé”, apunta. El director confia que la seva història contribueixi a alimentar el debat sobre la necessitat que futbolistes gais parlin obertament de la seva homosexualitat. “En un país que ha estat bandera de la regulació dels matrimonis entre les persones del mateix sexe, encara hi ha moltes zones fosques. M’agradaria que La partida ajudi a posar sobre la taula qüestions com aquesta”.

‘La partida’ es pot veure als cinemes Boliche i Girona.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús