L’àvia alemanya transvestida

dijous, 13/02/2014 | General, Teatre

celler6

Va néixer a Berlín el 1928. El seu nom era Lothar Berfelde, però als 15 anys va corregir el que considerava un “error de la naturalesa” per convertir-se en Charlotte von Mahlsdorf. Va burlar obertament les rígides normes de gènere de dos dels règims totalitaris més repressius de la història: el nazisme i el comunisme soviètic de l’Alemanya de l’Est. La seva passió era col·leccionar discos de gramòfon, rellotges i mobles antics en un museu propi. Fascinant, ambigua i contradictòria, la seva vida va estar plena de grandeses i misèries.

Aquest peculiar personatge és el protagonista absolut de ‘Yo soy mi mujer’, un petit i honest espectacle que es pot veure a La Vilella, un interessant espai que va obrir portes fa quatre mesos al Poble-sec.

A alguns potser us sona la història perquè el 2008 es va poder veure durant un parell de setmanes a La Villarroel una versió d’aquesta obra protagonitzada per un Joel Joan transvestit. Ara són los Hermanos Kray, una companyia formada per l’actor Sergio Vega i la directora Rosa Carbonell, els responsables de la nova adaptació d’aquest text de l’escriptor nord-americà Doug Wright, guardonat amb el Pulitzer el 2004. La principal diferència d’aquesta versió és que no es tracta d’una obra de teatre convencional: és una experiència itinerant.

Acompanyats de la Charlotte i el seu gramòfon, transitem per diverses habitacions de la seva casa museu:  podem tocar-ne els mobles, tastar les galetes que prepara, sentir l’olor de les espelmes ben a prop i assaborir el vi de la taverna Mulack-Ritze, el refugi clandestí per a gais i lesbianes que la transvestida va muntar al soterrani de casa seva durant l’etapa soviètica.

“El text tracta molts temes que sorgeixen a partir d’un personalitat tan complexa. Ens parla de la transgressió de gènere i l’ambigüitat no només sexual, sinó també moral. Els seus anys finals van ser molt controvertits per les acusacions de complicitat amb la STASI, la policia secreta alemanya”, apunta Vega, que interpreta el paper de la Charlotte. Vestit amb una faldilla negra, brusa blanca, collaret de perles i un mocador als cabells, es fica en la pell d’un personatge del qual confessa estar enamorat. També dóna veu a una vintena més de personatges: soldats, periodistes, amics i familiars. Fins el 2 de març teniu temps per descobrir-los i passejar amb tots ells entre les parets d’una antiga fàbrica de sifons.

‘Yo soy mi mujer’ serà a La Vilella de dijous a dissabte a les 21 h i els diumenges a les 20 h

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús