Les noies són guerreres

dijous, 12/12/2013 | Esports, General

DSC_0084

És un esport en què no hi ha pilota, el juguen només dones i les rivals acaben els partits abraçades entre elles i sortint a sopar i de copes. Es tracta del roller derby, un esport d’estratègia, velocitat i contacte que es practica sobre patins en una pista ovalada. A Barcelona va néixer fa tres anys el primer equip que es va formar a Espanya. Es diu Ingles de Acero, el va crear un grup de lesbianes i s’entrena tres vegades per setmana al poliesportiu municipal de Trinitat Vella.

El roller derby és un esport inventat als EUA als anys 20. Encara que va començar com a esport masculí, aviat va passar a ser eminentment femení. Avui, gairebé totes les lligues del món estan compostes de dones. A ningú que el vulgui practicar, esclar, se li pregunta per la seva orientació sexual. Però, sens dubte, a escala mundial és un esport amb molt èxit entre les lesbianes. Ens ho confirma una de les fundadores de l’equip de la ciutat, Mery Escuin (Sadie Fist, de nom de guerra). “És un esport que atrau noies de tot tipus, però és veritat que té moltes connotacions lèsbiques i que sempre s’ha identificat amb els moviments queer i punk “, diu. De fet, als països on l’esport està més assentat fins i tot hi ha un col·lectiu anomenat Vagine Regime que promou una visibilitat més gran de dones lesbianes i bisexuals entre patinadores.

“Molts creuen que el roller derby són només noies amb patins que es barallen, i no és cert”, es queixa aquesta pionera. El seu equip el formen una trentena de dones, d’entre 16 i 40 anys, de perfils molt diversos. Hi ha des de professores a cambreres passant per psicòlogues. “Hi ha noies amb tatuatges i pírcings i altres que no en tenen. Qualsevol persona que vulgui pot practicar el roller derby. Només es demanen ganes i compromís”, afegeix. L’equip s’autogestiona i es finança amb les quotes de les jugadores. “No rebem ajudes, estem organitzades per comitès, tot es vota i tot es decideix entre totes. És com un segon treball”.

Com es juga? Els partits duren una hora. Hi participen dos equips de cinc jugadores que van rotant entre les catorze de la banqueta. Les funcions de les jugadores són de pivot, bloquejadora i jammer. Cada carrera (jam) dura un màxim de dos minuts i la jugadora amb l’estrella al casc -la jammer- ha d’intentar travessar el pack, que és el grup més gran de bloquejadores dins del terreny. Perquè el joc es desenvolupi de forma segura hi ha un equip de diversos àrbitres i una equipació que inclou casc, protector bucal, colzeres, genolleres i canelleres, a més d’una samarreta amb el seu nom de guerra, tota una declaració de principis: Bad Milk, Barbarie o Violent Femme, per exmple.

Les noies de les Ingles de Acero s’enfronten a equips estatals i europeus. Aquest dissabte disputaran un partit contra el Roller Derby Porto. Bona ocasió per descobrir aquest esport i el seu ambient festiu i boller. El públic no para de animar i la música no deixa de sonar. A Trinitat Vella podreu descobrir un grup de noies braves que gaudeixen del cos a cos abans, durant i després del joc.

1 comentari

  • BRD

    14/12/2013 11:54

    Gràcies per l’article! Ben explicat en què consisteix tot plegat!

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús