Un ambient molt líric

divendres, 22/11/2013 | General, Llibres

Poesia-gay©IG

Lord Byron, Rimbaud, Lorca, Cernuda, Tennesse Williams, Gil de Biedma, Blai Bonet… Al llarg de la història han existit molts escriptors que han dedicat poemes a persones del seu mateix sexe. Aquest tipus de poesia no és cosa del passat. Avui en dia hi ha molts autors -professionals i amateurs- que continuen expressant-se a través de sonets. Amb l’objectiu de donar a conèixer a alguns d’aquests escriptors i convertir-se en un punt de trobada d’aficionats a la literatura, uns lletraferits ha organitzat el primer festival de poesia LGBT de Barcelona. Durant dos caps de setmana es faran recitals en un bar, una teteria i una llibreria.

Al capdvant d’aquest grup hi ha el Santiago Calleja, un tècnic d’exportacions que va estudiar filosofia i que és un gran aficionat a la poesia. Ell té un blog (100% poesía y [+]) on publica el seu treball i que li ha servit per posar-se en contacte amb altres autors. “A través de mitjans online es percep un gran públic lector i molts tallers, premis o certàmens poètics i esdeveniments de poesia, de gran qualitat. Això em va animar a muntar aquest festival amb la col·laboració desinteressada de diverses persones”, explica. Segons ell, actualment existeix molta creativitat poètica i mai abans havia sigut tan fàcil mostrar i comunicar literatura. El que falta és alguna cosa que aglutini i convoqui tots aquests escriptor de qualitat però que són anònims. Per això va decidir crear aquest certamen que vol demostrar que avui a Barcelona hi ha una poesia LGBT, “no només perquè els seus artífexs són homes o dones homosexuals, sinó perquè hi ha una consciència de voler escriure per aquest col lectiu molt necessitat d’opcions diferents d’oci, opcions que no ofereix la cultura dominant”, afirma.

El festival constarà de tres activitats principals. La primera es farà el dissabte 23 al bar de copes la Sue BCN. Allà recitaran una desena d’autors, tant emergents com de llarga trajectòria. La majoria són dones. Segons Calleja, la poesia és molt més popular entre l’ambient femení. La segona activitat també es farà aquest cap de setmana. Diumenge 24 a la teteria Otman del Born, Elisa Lein i Nadine Klem, recitaran poemes de diversos autors i també collita pròpia. També es llegiran diverses peces de poetes gais russos per denunciar la situació que viuen els homosexuals d’aquell país. I és que en la poesia gai no tot són històries d’amor i desamor. Parla de tot. “Hi ha molta crítica social. En temps de crisi, la poesia com a arma de combat, proclamada, té més sentit que mai”, afegeix.

La primera edició del festival de poesia LGBT es tancarà el dissabte 30 a la llibreria Antinous. Quatre dones (Prado G. Velázquez, Gloria Bosch, Jade Bueno i Mabel Escribano) parlaran i llegiran fragments de les seves obres. Les activitats finalitzaran amb un homenatge a Javier Bravo, un jove poeta cubà que va morir l’any passat a Barcelona i que a molts també us sonarà perquè era actor porno i es feia dir Kid Chocolate.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús