Felins de l’escenari

dimecres, 23/10/2013 | General, Teatre

gorros

És un dilluns al vespre al teatre que es troba al soterrani del Centre Cívic Cotxeres Borrell, al barri de Sant Antoni. La sala bull d’activitat. Un grup de set homes i cinc dones es preparen per fer un dels últims assajos de l’espectacle que estan a punt d’estrenar. Està ambientat en el Paral·lel dels anys 20 i tots s’emproven roba de l’època. Un noi de cames musculoses, el Silvio, es passeja en mitges per l’escenari. Esclar, les trenca. El director crida i demana que s’acabin de preparar. Fan exercicis per escalfar la veu. Hi ha nervis, però, sobretot, molt bon rotllo. Es nota. La funció està a punt de començar.

Els que es preparen per la seva pròxima estrena són els membres de les Urpes-T, un dels dos grups de teatre amateur del club Panteres Grogues. Aquesta associació de gais i lesbianes té més d’una vintena de seccions i tot i que la majoria són esportives també hi ha espai per a grups com els de teatre, una coral o la més nova, una colla que aviat començarà a aprendre a ballar tango.

Els Urpes-T són un grup de gent de Panteres amb inquietuds teatrals. Ja fa uns quants anys que funcionen. Van començar amb un taller a mitjan 2007 i des del 2008 han estrenat un muntatge per any: Vides privades de Noel Coward, El somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare, Meg Ryan ha mort –el seu primer text de creació pròpia-, Despullats? Sí, senyora, un espectacle de cabaret, i La nit de Gabriel, una lliure adaptació d’Edmond de David Mamet. Enguany han fet un pas més enllà i s’atreveixen amb un altre muntatge de creació pròpia però amb el qual per primer cop trenquen la quarta paret. Es titula Sota els enagos del Paral·lel i el defineixen com una “tragicomèdia terrorista i cupletera”. El director, el Jumon Erra, ens n’explica els orígens: “Vaig enviar al grup a veure l’exposició sobre el Paral·lel que van fer l’any passat al CCCB. I d’aquella visita va néixer la proposta de crear un espectacle a mida que fos un homenatge a l’època. Així va néixer aquesta proposta per la que desfilen bohemis, madames i burgesos, i en la què no hi falten un parell de números musicals dels anys 20”.

Les Urpes-T no són l’única colla que es dedica al teatre dins de les Panteres Grogues. A finals del 2010 van néixer els Nou T, que també compten amb el Jumon com a director. “El primer grup va créixer molt. Era impossible trobar espectacles on tothom hi pogués participar. I ens va semblar una bona idea crear una nova companyia”, diu. Des d’aleshores han representat diverses obres, com ara La importància de ser Frank d’Oscar Wilde o L’aula de la cupletista de Lluís Capdevila i Manuel Fontdevila, una altra història ambientada en l’època daurada del Paral·lel. A tots dos grups hi ha nois i noies, d’edats, nacionalitats i orientacions sexuals ben diverses. Amb les representacions de la setmana que ve, els dos grups donaran per tancada la seva temporada i es posaran a preparar la pròxima. Si esteu interessats en fer teatre amb les Panteres, ara és el moment de posar-vos en contacte amb ells. Les Urpes-T assagen els dilluns al vespre al Centre Cívic Cotxeres Borrell mentre que els Nou T es troben els dijous per la nit al Centre Cívic El Sortidor, al Poble Sec. Trobareu les seves dades de contacte a la web de les Panteres Grogues.

Sota els enagos del Paral·lel. Dl. 28 i dt. 29 a la Sala Muntaner. 21 h. 5 €.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús