Postures en pilotes

divendres, 4/10/2013 | General

untitled 72540

No és la primera vegada que em despullo per fer un tema per aquesta secció. Em vaig deixar fer un massatge tàntric quan es van començar a posar de moda i em vaig veure obligat a fer una entrevista en calçotets en una festa a la que només es podia entrar si deixaves els pantalons a la porta. Així que el dia que vaig decidir escriure sobre les classes de ioga despullat per a homes que s’organitzen a Barcelona vaig optar per la via més pràctica. Vaig anar al local on es feia l’activitat i quan va tocar em vaig quedar en pilotes. I a fer postures i suar una estona. Tot per poder explicar de primera mà l’experiència als lectors d’aquesta humil però viscuda pàgina.

Al capdavant de l’únic grup de ioga despullat per a homes que coneixem hi ha l’Alejandro Jorge Lento, un argentí que fa 11 anys que viu a la ciutat i que fa un parell d’anys va començar a interessar-se per aquesta disciplina física i mental sorgida de la Índia. Un dia va decidir formar-se com a professor i fer classes de ioga dinàmic, el conegut com Hatha-Vinyasa. Es volia diferenciar de la resta de mestres i va tenir una idea: “M’agrada el nudisme. A casa practicava despullat. Vaig pensar que seria original formar un grup on es pogués fer ioga sense roba”, ens explica. Lento, que també és acròbata aeri i clown, va tenir molt presents les paraules d’una professora que va conèixer quan va cursar una assignatura anomenada Història de la indumentària a l’Escola de la Dona. La mestra li va explicar que si ens vestim és per culpa dels cristians i la seva mania de voler tapar-nos les vergonyes. “La roba amaga el que no ens agrada. Sense roba tots som iguals. El cos ens connecta amb la vida. A través de la pell percebem millor la realitat”, argumenta. Així que ho va tenir clar: el ioga, millor despullat. Segons ell, les sensacions es multipliquen.

I com és una classe de ioga en boles? Quan arribeu a la sala –actualment es fan classes dos cops per setmana en un petit local del Born- us heu de treure, esclar, la roba. L’Alejandro ho fa amb molta naturalitat, així que si us despulleu un cop ho hagi fet ell, anireu bé. Si voleu us podeu quedar en calçotets però segurament sereu els únics i us els acabareu traient per integrar-vos més ràpidament al grup. La classe a la que nosaltres vam anar només érem sis persones i d’edats i condicions físiques molt diferents. La sessió va començar amb l’escalfament i les primeres asanas, és a dir, postures: gos cara avall, vaca, gat… perfecte per millorar la flexibilitat i amb l’avantatge de no suar cap samarreta. Després es canten tres oms i es fa la primera salutació al sol. I més seqüències d’asanas. Us recomanem que us porteu la vostra pròpia estoreta antilliscant i una tovallola si no voleu acabar refregant la titola pel terra. Tothom ho fa tot sense cap mena de vergonya. Es nota que és gent acostumada a estar sense roba. Res de mirades furtives. Els membres del grup va per feina i cal concentració per seguir l’intens ritme de l’Alejandro, atent i didàctic amb tots els participants. Al final, cinc minuts de meditació i cinc més de relaxació, a vestir-se i cap a casa.

S’ha de ser especialment desinhibit per assistir a una d’aquestes classes? L’Alejandro diu que no, i que fer ioga despullat té grans avantatges: coneixem millor el nostre cos, perdem la vergonya, fem amics sense importar-nos les etiquetes… si us agrada fer nudisme, us trobareu en la vostra salsa. Només calen ganes d’aprendre i no tenir por a mostrar el cos. Els pantalons cauran aviat a terra.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús