La colla del pingüí

dijous, 26/09/2013 | General

gabriel_martin©IG

Sabeu que és un gai pingüí? I no, no ens referirem als homes que estan de peu i estrets lluint músculs a la platja de la Mar Bella durant els dies del Circuit Festival. Els gais pingüins són “un grup d’homes normals i corrents” que organitza activitats de diferent tipus a Barcelona adreçades, esclar, a homes gais. L’impulsor de la colla és el psicòleg Gabriel J. Martín, un professional expert en homes homosexuals que fa cinc anys que viu a la ciutat i que va crear aquest punt de trobada davant de la manca d’espais on “homes normals i corrents” es puguin conèixer i relacionar sense que el sexe sigui “una de les prioritats”.

“Tal i com un dia em va dir un dels meus pacients, Barcelona és una ciutat on en 20 minuts pots quedar amb algú per follar. Però necessites 20 dies per quedar amb algú per fer un cafè. Amb aquest grup pretenc que gent de totes les edats es pugui relacionar fent activitats diverses”, ens explica. I per què va escollir els pingüins com animal de referència? “Utilitzo el terme “pingüí” perquè m’agrada molt l’analogia dels pingüins gais. Els pingüins gais viuen en parelles homosexuals i adopten ous orfes criant el pollet. Però no viuen d’acord amb estereotips de cap classe: viuen en ramat, pesquen en grup, viatgen tots plegats i estan totalment integrats. Segurament perquè als del seu ramat ni els estranya ni els importa que hi hagi pingüins que siguin gais i que formin les seves pròpies famílies homoparentals”, argumenta.

Actualment, el grup de gais pingüins –que va néixer el 2010 però que es va reactivar amb força a principis d’aquest any- l’integren una cinquantena d’homes. Hi ha des de joves de vint-i-pocs anys a gent que supera la seixantena. Hi ha solters i hi ha parelles. Una bona colla es reuneix un cop al mes per treballar diferents aspectes relacionats amb les emocions. Ho fan en tallers liderats pel Gabriel i que tenen el propòsit de dotar a tots els participants de més eines perquè la seva vida sigui més rica, més tranquil·la i, en definitiva, més feliç. En les seves reunions poden tractar temes com ara l’homofòbia interioritzada, l’ansietat o la gestió dels sentiments. Martín planteja els temes i després tots participen compartint les seves experiències i opinions. Per assistir a una d’aquestes reunions cal ser membre del grup.

Si en voleu formar part, la millor manera es tenir un primer contacte apuntant-se en alguna de les activitats lúdiques que també organitzen un parell de cops al mes i que són obertes a tothom. Aquest dissabte, per exemple, faran una ruta per la presència de l’homosexualitat en la història de Barcelona. El passeig el farà l’historiador Leopold Estapé. El pròxim 13 d’octubre també faran una sortida per Collserola. “Les trobades són una bona forma d’entrar en contacte amb els pingüins i veure qui som”, apunta Martín. Si hi ha bona sintonia, si sou ‘pingüinables’, podreu començar a participar en la resta de les seves activitats. Trobareu més informació sobre tot el que fan al blog del Gabriel, una interessant bitàcola on aquest professional també publica de forma regular articles molt ben documentats sobre els problemes psicològics més habituals entre gais. L’avalen cinc anys d’experiència tractant a pacients homosexuals a diari, ja sigui en la seva consulta o en entitats en les que treballa o col·labora com ara la Coordinadora Gai-Lesbiana.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús