L’horror ugandès

dijous, 7/03/2013 | Cinema, General

CallMeKuchu_filmstill_highres_300_3mb.jpg

“Déu va destruir Sodoma i Gomorra per culpa dels gais! Anireu a l’infern!” Aquesta és una de les afirmacions més suaus que va cridar un abominable capellà durant l’enterrament de l’activista homosexual ugandès David Kato. L’home, el primer al país de l’Àfrica de l’Est obertament gai, va ser assassinat a casa seva a cops de martell a principis del 2011. L’escena del seu funeral i l’horrorosa reacció del religiós que rebenta el seu comiat en una demostració de l’odi més visceral és un dels moments més impactants de Kuchu, el film que es pot veure aquest dijous al Cinemes Méliès dins de la programació de El Documental del mes. Val la pena.

Kuchu és el terme popular amb què es denomina el col·lectiu lèsbic, gai, bisexual i transsexual al país africà. Un col·lectiu perseguit socialment, culturalment i judicialment en un país on el 95% de la població és homòfoba. La pel·lícula de les nord-americanes Katherine Fairfax Wright i Malika Zouhali-Worrall presenta el darrer testimoni de l’activista ugandès David Kato i alguns dels seus amics i coneguts. Entre aquests, Naome, una valenta activista lesbiana o Stosh, una transsexual que va patir una violació correctiva quan era molt jove.

Durant la primera part del film veiem la seva vida diària i la seva lluita en contra d’un projecte de llei contra l’homosexualitat que proposa cadena perpètua per a les activitats homosexuals, i la pena de mort. També presenciem el procés judicial que encapçalen contra una publicació local que es dedica a publicar amb noms, cognoms, adreces i fotos llistes de gais I lesbianes. El testimoni del subdirector de la revista, un autèntic malvat que s’atreveix a justificar qualsevol tipus de violència, és un altre dels moments més colpidors d’aquest documental que en més d’un moment aconsegueix posar-nos els pèls de punta.

La pel·lícula, premiada al al Festival de Cinema de Berlín de l’any passat, es pot veure en els pròxims dies en diversos espais de Barcelona i de la resta de Catalunya. Podeu consultar els horaris de les projeccions aquí o a la pàgina web de El Documental del mes. És un treball molt interessant que ens serveix per recordar i conscienciar-nos de l’horror que continua vivint la comunitat LGTB en molts països del continent africà.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús