Trescant per les muntanyes

dijous, 11/10/2012 | Esports, General

P1070338.JPG

L’any 1992, poc després dels Jocs Olímpics de Barcelona, un grup d’amics que es reunia al Casal Lambda, aleshores ubicat en un pis del Passeig de Picasso, van organitzar una excursió per visitar el poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà, al Berguedà. Van ser una desena d’homes que amb aquesta excursió van posar les bases d’un dels grups amb més trajectòria del centre associatiu. El grup de muntanya, el primer grup gai que va formar part de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, compleix 20 anys d’història aquest mes d’octubre. Per celebrar-ho han organitzat una exposició amb més de 200 fotos a la seu de l’entitat on tot va començar.

La mostra es va inaugurar el passat 5 d’octubre i es podrà veure al bar del Casal fins a finals de mes. En total, hi ha 17 plafons amb imatges, gairebé un per any. Les fotos les han aportat excursionistes de totes les èpoques i són un reflex de l’evolució d’un grup pel que al llarg de dues dècades han passat centenars de persones. En parlem amb tres dels seus responsables: el Toni Moreno, el Quico Marcet i l’Andrés Montoya, membres històrics d’una colla que sempre s’ha organitzat de forma assembleària. Un cop a l’any, el grup es reuneix i elabora el calendari de sortides. Normalment surten d’excursió l’últim diumenge de mes. Però també organitzen sortides més llargues els dies festius o els ponts. Per exemple, el pròxim 28 d’octubre visitaran el Monestir de Sant Llorenç dels Munts, a Osona. De l’1 al 4 de novembre també tenen prevista una sortida més llarga a Els Ports. Concretament, per fer la ruta de la Pastora, un maquis hermafrodita. En les sortides de diumenge, habitualment d’uns 15 quilòmetres, es poden reunir entre 40 i 60 persones i s’ha de pagar entre 14 i 17 €.

Tot i que es tracta d’una colla molt diversa, entre els excursionistes hi ha elements en comú. La majoria són homes i tenen entre 30 i 50 anys. “A vegades venen dones però són poques i no acostumen a quedar-se molt temps. Tampoc venen molts nois joves. La gent que s’apunta a les excursions ja ha cremat l’etapa de sortir tots els caps de setmana i busca altres coses”, diuen. Per altres coses ens refereixen sobretot a conèixer gent. A la colla es fan amics i han sortit moltes parelles. “L’excursionisme és una activitat molt social. Pots venir sol però des del primer moment estaràs xerrant amb gent. També és un bon espai per gent més madura que segurament no s’acaba de sentir del tot còmode en una discoteca”, apunten.

Durant aquests 20 anys d’història, el grup ha organitzat centenars de sortides i ha recorregut pràcticament tots els racons de Catalunya. En tot aquest temps també acumulen desenes d’històries i anècdotes. “Es inevitable: hi ha llocs que encara ens sorprenen quan arriben 40 homes sols i sense dones. Ens han arribat a preguntar si érem seminaristes!”, recorden entre riures. A la seva manera, caminant per les muntanyes, el grup porta dues dècades normalitzant la presència de gais en els racons més recondits del territori.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús