Cinema a la trinxera

dimecres, 4/07/2012 | Cinema, General

KEEP_THE_LIGHTS_ON_3.jpg

Hi ha països on es fan mostres de cinema gai on els seus responsables es juguen la pell. A la Xina han de canviar de seu cada dia i només es poden comunicar per SMS. A Sud-Àfrica posen en perill la seva integritat física. Són festivals que fan una important tasca de normalització en circumstàncies molt adverses i que són un viu exemple de que hi ha molts llocs on encara queda molt camí per recórrer perquè els drets de tothom siguin respectats. Els responsables del Fire!!, la mostra de cinema gai i lesbià que organitza des de fa 17 anys el Casal Lambda, saben que queda molta feina per fer. Per això, aquest any han escollit com a lema “La lluita continua” i han programat una sèrie de pel·lícules i documentals que conviden a debatre. Al Fire!! d’enguany trobareu una programació independent, combativa i, sobretot, de qualitat. Us destaquem alguns dels films més interessants que es projectaran en les diferents seccions.

Secció oficial

El Fire!! arranca dijous amb l’estrena de Keep the Lights On, una pel·lícula nord-americana dirigida per Ira Sachs i que segons el director de la mostra, Joako Ezpeleta, és del millor que s’ha vist mai al certamen. El film, guanyador del premi Teddy al millor llargmetratge a la Berlinale, narra una complicada història d’amor entre dos homes. En aquesta secció també es podran veure produccions recents i interessants com la britànica My Brother the Devil, una pel·lícula que parla de les dificultats d’acceptar la sexualitat en un entorn hostil com un barri obrer londinenc.

Som família

Com és habitual, la mostra de cinema del Casal Lambda també programa cintes que parlen de l’acceptació de la diferència en l’àmbit familiar. La més destacada és Gun Hill Road, un film dels Estats Units que tracta sobre l’impacte que té en una família llatina el descobriment de la transsexualitat d’un fill.

La mirada de… el cinema francès

A l’igual que l’any passat, el periodista Roberto Enríquez ha escollit tres pel·lícules amb una temàtica en comú. Si en l’edició anterior va retre homenatge a l’escriptor argentí Manuel Puig, ara s’ha centrat en el cinema francès i ha recuperat una marcianada com Johan, un film del 1976 que us sorprendrà pels seus disbarats eròtics entre el sadomaso i el naïf. El cicle el completen Les chanson d’amour i Les témoins.

Documentals

La no ficció té un paper destacat en aquesta edició del Fire!!. Algunes de les peces programades són interessants treballs sobre l’activisme gai. És el cas de Vito, un documental de Jeffrey Schwarz que narra la vida de Vito Russo, l’autor del conegut llibre The Celluloid Closet sobre la representació de gais i lesbianes a la història del cinema. Ningú s’hauria de perdre We Were Here, una commovedora peça sobre l’aparició i els estralls de la sida a San Francisco.

A l’est de l’Edèn

La Casa Àsia continua col·laborant amb el Fire!! i a la seva seu es podran veure tres produccions recents de la Xina, Hong Kong i les Filipines. Es tracta de Les mauvais romans, Speechless i Muli, tres estrenes a Espanya que han triomfat en festivals de tot el món.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús