Tango sense gènere

dimecres, 21/03/2012 | General

tango.jpg

És dimarts al vespre. En una sala del carrer Congost de Gràcia sona un tango: Garúa! Solo y triste por la acera va este corazón transido con tristeza de tapera… El Roberto i el Rodolfo s’agafen. Un guia i l’altre es deixa portar. No importa qui fa què. Es nota que s’ho estan passant bé i que s’entenen al ritme de la música.

Des de finals de febrer existeix a Barcelona La Garúa, el primer grup de tango queer de la ciutat. El tango queer és aquell que ballen dues persones del mateix sexe o de sexe diferent amb els papers intercanviats. Al capdavant d’aquesta proposta hi ha una parella d’argentins, Roberto López i Rodolfo Sanz, que fa uns mesos es van traslladar de Rotterdam a Barcelona. Allà van fundar un club de tango que es va sumar a una tendència cada cop més popular arreu: el tango amb llibertat de rols. “La proposta va néixer a Hamburg l’any 2000 i va tenir molt èxit arreu. De seguida es va traslladar a l’Argentina. No ha parat de créixer i es fan moltes competicions internacionals”, expliquen. Per motius laborals ara viuen a Barcelona, on han traslladat el seu club de ball, obert a tothom que vulgui aprendre els secrets del tango.

Fins ara a la capital catalana havia existit algun grup de balls de saló same sex, però mai una proposta tan específica. Les classes es fan tots els dimarts a la sala Especiedespacio, duren una hora i mitja i costen 7 euros. No cal saber ballar. El nivell és bàsic i podeu començar quan vulgueu. Us ensenyaran tant a guiar com a deixar-vos portar perquè pugueu decidir en quina posició us sentiu més còmodes. “El tango queer no és només per a gais i lesbianes. És una activitat per a tothom, heterosexuals inclosos. Les dones poden aprendre la tècnica de conduir i els homes poden millorar la seva sensibilitat ballant la part convencionalment femenina”, apunten.

Un dels objectius dels responsables de la Garúa és aconseguir muntar una milonga gai a la que puguin venir ballarins d’arreu. De moment, es conformen assistint a alguna de les diverses milongues que es fan a la ciutat com la que té lloc tots els diumenges al Centre Cívic Barceloneta. “Ara mateix som la única parella del mateix sexe que balla però tothom ens felicita. Esperem que aviat creixi l’afició i cada cop siguem més”, diuen. Si teniu interès, us podeu acostar qualsevol dimarts a la tarda a l’espai on fa les classes o buscar La Garúa Club de Tango Queer al Facebook. I a ballar amb passió!

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús