Cuchillo de palo

dijous, 8/03/2012 | Cinema, General

Cuchillo de palo copia.jpg

Després de poder-se veure en alguns festivals, per fi, aquest divendres s’estrena a Barcelona Cuchillo de palo, un emotiu documental de la realitzadora paraguaiana Renate Costa. En alguna ocasió ja hem parlat en aquest blog d’aquesta interessant pel·lícula produïda a Catalunya i que es va estrenar fa un parell d’anys al Festival de Berlín. Durant una setmana, com a mínim, es podrà veure en una única sessió, a les 22.30 h, als cinemes Méliès.

Al documental la realitzadora indaga sobre la vida del seu tiet Rodolfo, l’únic fill del seu avi que no va seguir la tradició de fer de ferrer. Ell volia ser ballarí. La llegenda familiar assegurava que va morir de pena. En realitat, les circumstàncies el van obligar a portar una doble vida i a dir-se Héctor per les nits. Al llarg del film, Costa intenta recompondre la misteriosa personalitat del seu parent. Ho fa amb l’ajuda d’algunes persones que el van conèixer i els seus propis records. Així també sabem més coses de la tragèdia dels homosexuals perseguits per la dictadura paraguaiana. És especialment rellevant la relació que estableix durant el documental amb el seu pare. A través de les converses que tots dos mantenen entenem com la doble vida de l’oncle era un secret a crits. A la vegada veiem com dues generacions diferents s’enfronten a la realitat. “Més enllà de denunciar una persecució injusta a causa d’una opció sexual, la pel·lícula parla de la necessitat d’entendre a l’altre ésser humà que tenim al davant. En el meu cas em va passar amb el meu pare i a ell li va passar amb el seu germà”, explica la directora.

Cuchillo de palo és una història petita que toca la fibra i que commou. És una pel·lícula honesta i personal. Una joia produïda a casa nostra a la que val la pena donar-li una oportunitat.

1 comentari

  • Augmentine

    09/03/2012 14:04

    Realment és un documental que conmou.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús