Un cant a la tolerància

dimecres, 14/12/2011 | General, Llibres

jordi folk.jpg

La notícia de l’assassinat d’un jove gai a la zona de cruising de Montjuïc va indignar Jordi Folck. Aquesta tragèdia i la història d’un noi de Badalona que va patir bullying homofòbic, va servir a l’autor reusenc per donar forma al seu últim llibre, Primera memòria d’Abel M., una història d’amor i mort explicada a través d’unes cartes fictícies. El protagonista és el Robert, germà petit de l’Abel que, deu anys després de la mort d’aquest, rep les esmentades cartes “d’una forma estranya”.

Aquesta correspondència el trasbalsa i descobreix que el seu germà no era qui ell creia. “A poc a poc, reviu una història d’amor que, segons ell i molts altres, mai no hauria d’haver estat”, explica l’autor. És a través d’aquestes cartes com coneixem l’Abel, un jove de les Terres de l’Ebre molt conscient de la seva homosexualitat. Per poder viure la vida, es trasllada a Barcelona, on accepta la seva pròpia identitat. El seu destí, però, és tràgic. Segons Folck, aquest llibre és “una carta d’amor, un cant a la tolerància i a l’acceptació de les persones, que han d’estimar i ser estimades per qui ells decideixin. La novel·la tracta la recerca de l’ésser estimat”, diu. L’autor, amb més d’una vintena de llibres publicats en l’àmbit juvenil, ha escrit aquesta història pensant en els adolescents: “En pobles i instituts hi ha encara molta homofòbia”. Per això ha escrit aquest relat en clau adolescent: li agradaria que es convertís en lectura recomanada a les escoles.

L’autor ha estat treballant en el llibre els últims cinc anys, i es va entrevistar amb diversos joves. El resultat és la suma de diferents històries i de la seva pròpia. Hi trobareu també moltes referències literàries i cites que volen descobrir als joves lectors nous punts de vista. En definitiva, són cartes d’amor sense un destinatari concret, sense sexe i sense acció, però que volen conscienciar el lectors, sobretot l’heterosexual, de realitats diferents però molt pròximes.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús