25 anys contra la sida

dimecres, 30/11/2011 | Exposicions, General, Internet

L’associació Stop Sida celebra el seu 25è aniversari divendres a la Sala Noble de l’Edifici del Rellotge de l’Escola Industrial. Ho farà amb un acte commemoratiu i una exposició de videoart creada especialment per a l’ocasió que es podrà visitar fins al 9 de desembre.

Stop Sida és una organització sense ànim de lucre dedicada a la prevenció del VIH/sida i altres infeccions de transmissió sexual (ITS). La seva principal característica és que ho fa des de i per a gais, lesbianes, transsexuals, bisexuals i treballadors sexuals. “L’entitat va néixer com una resposta de la societat civil davant la manca de respostes de les institucions públiques, i des d’aleshores no hem parat de treballar per informar i fer possible una societat més justa, més saludable i respectuosa amb les diferents orientacions sexuals”, ens explica Rubén Mora, un dels tècnics de l’entitat.

Afortunadament, des del 1986, les coses han canviat molt. Però continuen sent molt importants les campanyes d’informació i de prevenció. “Encara hi ha molta gent que dubta sobre les formes de transmissió del virus. Al mateix temps, si algú ha tingut un comportament de risc, és important que es faci la prova del VIH. Un diagnòstic precoç continua sent clau”, afegeix Mora.

A Stop Sida qualsevol persona que vulgui pot fer-se un test ràpid del VIH i la sífilis. És anònim, gratuït i confidencial. Només cal demanar cita prèvia per telèfon. L’associació ofereix molts més serveis, com ara tallers de salut sexual i suport emocional.

L’entitat sobreviu amb subvencions públiques i donacions privades, però sobretot gràcies al treball de voluntaris que hi col·laboren de forma altruista. Els voluntaris són fàcils de trobar en bars, discoteques, saunes, zones de cruising, espais de prostitució masculina i trans, xats i portals de contactes, i estan sempre disposats a atendre qualsevol consulta sobre salut sexual.

Durant l’acte festiu de divendres es farà un repàs de la seva història i un homenatge als seus col·laboradors. Stop Sida, juntament amb l’artista Juan Martínez Villegas, també ha preparat una exposició per celebrar l’efemèride. La mostra, titulada En el nom del sexe, conté cinc vídeos on es proposa una reflexió sobre la construcció de la identitat, l’estigma i la discriminació. Es podrà veure al mateix espai on es fa l’acte commemoratiu.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús