El racó dels lletraferits

dimecres, 16/11/2011 | General, Llibres

Tot i que artistes com Bruce LaBruce van proclamant pel món que la cultura gai ha mort, en veure que personatges com Elton John s’han convertit en versions modernes de la seva mare, encara hi ha qui creu que aquesta subcultura és molt viva i mereix una atenció especial. És el cas de les llibreries especialitzades en literatura gai i lèsbica, que amb la seva tasca fan que les persones que formen part del col·lectiu, però també les que no, tinguin punts de referència. A Barcelona, la llibreria Antinous fa quinze anys que treballa amb aquest objectiu i proposa activitats, com presentacions literàries i debats. Des de fa un any i mig, un cop al mes, també organitza un club de lectura en el qual comenten clàssics de la literatura gai.

El responsable d’aquesta iniciativa, i de la llibreria temàtica, és Josep Vitas. Se li va acudir la idea d’organitzar un club de lectura quan es va estrenar als cinemes Un home solter (2009), la pel·lícula de Tom Ford basada en el llibre de Christopher Isherwood. “Vaig pensar que estaria molt bé proposar als nostres clients recuperar i comentar clàssics que a vegades no destaquen entre les novetats”, explica. La proposta es va estrenar amb èxit i des d’aleshores no s’ha deixat de fer.

Les trobades es fan els dissabtes a la tarda. S’acostumen a reunir entre deu i vint persones, homes i dones de totes les edats, amb inquietuds literàries. Si es pot, es convida l’editor o el traductor de l’obra, que s’encarrega de fer una breu presentació del text. A vegades també hi han convidat algun autor, com ara Emili Teixidor, amb qui van comentar Pa negre i Retrat d’un assassí d’ocells. Després de la presentació s’obre el torn de paraules. Tothom hi pot dir la seva. Al final de l’acte s’escull el pròxim títol, i durant el mes, s’anuncia al Facebook i al blog de la llibreria.

En els últims mesos s’han comentat llibres com ara Les hores de Michael Cunningham, La mort a Venècia de Thomas Mann o El corredor de fondo de Patricia Nell Warren. Han analitzat obres d’escriptors com Truman Capote, Joe Orton i Oscar Wilde. Pròximament tenen previst recuperar títols de Jean Genet, Blai Bonet i David Leavitt. Aquest dissabte comentaran la novel·la que va inspirar a Pedro Almodóvar el guió de La piel que habito, Taràntula, de Thierry Jonquet. “Volem convertir-nos en un punt de reunió per als amants de la literatura i, especialment, per a tots aquells que volen descobrir o rellegir obres de ficció on apareixen personatges gais. Existeix un públic lector que vol veure reflectit en paper o en cinema el que no fa tant no es podia ni veure ni dir”, diu Vitas.

Casualment, aquest dissabte s’estrena a Barcelona un altre club de lectura adreçat a gais i lesbianes. El Col·lectiu Gai de Barcelona (CGB) organitza una trobada per comentar Por el culo. Políticas anales, de Sejo Carrascosa i Javier Sáez, un llibre on els autors fan un ampli i amè recorregut al voltant del cul i del sexe anal. Aquesta trobada l’organitzen quatre militants de l’entitat que des de principis d’any estan fent una diagnosi sobre l’homofòbia a Catalunya. El seu objectiu és debatre sobre assajos que tracten de temes que involucren el col·lectiu gai i lèsbic. Aquest club de lectura neix de manera puntual, però si té èxit no descarten que es continuï fent, tot i que la seva idea és apostar per textos més reivindicatius.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús