Homenatge a Sonia

dijous, 6/10/2011 | General

El 6 de octubre de 1991 Sonia Rescalvo, una noia transsexual, es va quedar a dormir amb una amiga i diversos sense sostre al parc de la Ciutadella. En aquella època grups de nazis skins, membres de l’anomenada Vanguardia Nacional Revolucionaria, sortien a “patrullar” la nit amb l’objectiu de perseguir negres, indigents, o, com en el cas de la Sonia, transsexuals. La noia va morir a causa dels cops rebuts mentre que la seva amiga, Dori Romero, va quedar cega. Posteriorment, els autors van ser detinguts i el seu judici va ser el primer a Espanya per agressió per identitat de gènere.

Avui fa 20 d’anys d’aquell terrible assassinat i avui, per no oblidar l’efemèride, el Front d’Alliberament Gai (FAGC) ha organitzat un acte al lloc del crim. Després de la seva mort, el FAGC va començar una campanya de denúncia social que va aconseguir que finalment es jutgés i es condemnés als seus assassins. Va ser també l’inici de l’Observatori contra l’homofòbia. L’homenatge començarà a les 18.30 a la glorieta del Parc de la Ciutadella, lloc on hi ha una placa que recorda la desgràcia. Diverses persones que van viure el cas directament aportaran el seu testimoni. És el cas del jutge responsable, el Mosso d’Esquadra que va portar la investigació o el periodista que va publicar per primer cop la història a La Vanguardia.

Per cert, avui mateix, coincidint amb el 20è aniversari de l’assassinat, el programa de successos de BTV Les flors del mal estrena un capítol dedicat al cas. Es titula Escenes de caça a la Ciutadella i s’emetrà a les 22.45 h. També es podrà veure dissabte 8 a les 18.40 h o a partir de demà a través del Facebook del programa o a la web de BTV. Una bona oportunitat per conèixer tots els detalls d’una història que no s’hauria de repetir mai i que va marcar un abans i un després en el reconeixement del col.lectiu transsexual.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús