La revolució sexual

dimecres, 28/09/2011 | General

A Barcelona hi ha 8.309 usuaris de Grindr. La xifra està lluny dels 104.400 de Londres o dels 60.600 de Nova York, però no està gens malament per a una aplicació de cruising gai –perdó, “una xarxa social per conèixer gent”– nascuda als Estats Units, fundada per un jove d’origen israelià anomenat Joel Simkhai i que no ha fet cap mena de promoció a casa nostra. El seu èxit es deu al boca-orella i al fet que resulta molt fàcil d’utilitzar. La descarregues i ja pots començar a intercanviar missatges amb desenes d’homes a prop teu. L’aplicació t’indica a quants metres exactament. L’equivalent sexual a demanar menjar per emportar.

Des que es va llançar el 2009, Grindr no ha parat de créixer. Ja té 2,6 milions d’usuaris en 192 països. A Espanya (el cinquè país del món on més s’utilitza) en són 92.500. “El nostre èxit es deu al fet que tenim un producte molt bo. A vegades és difícil conèixer gent nova. Pots anar al gimnàs i no estar segur de si aquell noi que et crida l’atenció és gai o no. Potser engegues Grindr i te’l trobes. És una forma perfecta per trencar el gel”, ens explica Simkhai des de Los Angeles via Skype.

Per a molts homes gais, Grindr és un somni fet realitat. De compres? Ens veiem al costat del lavabo! Matant temps a l’aeroport? Estic assegut a la porta 32. Avorrit a casa? Ara baixo! Però serveix Grindr només per aconseguir sexe? Segons Simkhai, és molt més que això. “Parlo amb molts usuaris i em diuen que han fet molt bons amics a través de Grindr. Alguns han trobat parella, altres fins i tot feina. Evidentment, hi ha sexe. Però hi ha molt més. És una joguina que et permet conèixer gent, xatejar una mica, canviar fotos i, immediatament, passar a la vida real. Pots conèixer algú ràpidament i de seguida comprovar si hi ha química”, afegeix.

Certament, Grindr ha convertit webs com Gaydar en autèntics trastos vells. Simkhai ho té clar: “Un dels principals problemes amb els webs és l’ordinador. Sempre m’ha semblat contradictori que hagis de passar tant temps sol al davant d’una pantalla per conèixer algú. Pots arribar a perdre molt temps i tota l’experiència pot ser molt frustrant. Amb la nostra aplicació, estem ajudant que això deixi de ser així. Ara pots estar a qualsevol lloc i utilitzar Grindr. No et convenç el que tens al teu voltant? A un quilòmetre et trobaràs tot un nou món”. Simkhai va arribar als Estats Units amb tres anys. Ara en té 34. És llicenciat en relacions internacionals i economia. Abans de llançar Grindr, va treballar en el sector de les finances. La idea d’alguna cosa semblant a Grindr li havia passat moltes vegades pel cap, però no existia la tecnologia necessària. Tot va canviar amb la segona generació d’iPhone, que va incloure el GPS. Només li van caler sis mesos i 5.000 dòlars per desenvolupar la idea amb dos socis més. “Quan vam començar no sabíem en què es podia convertir tot plegat. Només pensàvem que podia ser divertit. En cap moment vaig pensar que tenia una gran idea”, diu.

Ara és conscient que ha creat una eina revolucionària en llocs on, per exemple, l’homosexualitat està prohibida. O sense anar tan lluny, en pobles on la presència gai és més discreta. El que està clar és que vistos els números, Grindr ha arribat per quedar-s’hi. Segons a qui li pregunteu us dirà que és una eina magnífica (el final de la soledat i l’avorriment) o un desastre en tota regla (la fi de la monogàmia, una via per caure en l’addicció al sexe). “Com tot, depèn de l’ús que se’n faci. Però no s’ha de perdre de vista el que és: una joguina amb la qual pots conèixer gent”, afirma el seu inventor. I, segurament, té raó. Grindr sempre us pot fer la vida una mica més interessant.

Etiquetes: ,

2 comentaris

  • deivit

    29/09/2011 7:39

    Com a aplicació, scruff està molt més ben acabada a nivell d’usabilitat. Té cercador per ciutats, deixa empremtes, et permet fer checkin a llocs concrets o consultar qui hi ha al lloc, etc.

  • deivit

    29/09/2011 7:39

    Com a aplicació, scruff està molt més ben acabada a nivell d’usabilitat. Té cercador per ciutats, deixa empremtes, et permet fer checkin a llocs concrets o consultar qui hi ha al lloc, etc.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús