Orgull al carrer

dijous, 23/06/2011 | General

Barcelona celebra aquest cap de setmana les activitats més destacades de “l’orgull gai més important del Mediterrani”. Ja fa tres anys que els empresaris de locals gais de la ciutat i diverses associacions van decidir posar-se les piles i muntar una gran festa a la madrilenya. L’acte estrella serà un cop més la gran desfilada que ocuparà els carrers del centre de Barcelona el diumenge 26. L’any passat més de trenta carrosses i grups van desfilar davant milers de persones. Enguany, les previsions són optimistes i s’espera una rua amb encara més participants i una festa de clausura multitudinària.

La desfilada sortirà a les sis de la tarda de la plaça Universitat. Aquest any es vol donar més importància a la concentració prèvia, així que a partir de les quatre de la tarda començarà l’activitat al punt de trobada. Allà s’aniran reunint les carrosses al mateix temps que actuaran castellers i diables. A les sis sortirà la rua en direcció a la plaça Espanya travessant el carrer Sepúlveda. Durant el recorregut també hi haurà diversos grups d’animació que tindran la missió d’entretenir el personal mentre arriba la comitiva.

Els organitzadors esperen que, si el Pride continua creixent com fins ara, es canviï l’estret carrer Sepúlveda per una via més ampla. A la tardor Barcelona presentarà la seva candidatura per acollir l’Europride el 2015. “Si ens toca organitzar la festa europea, creixerem molt. A Roma –seu de l’Europride 2011– han passat d’organitzar un Orgull amb uns pocs milers de persones a un milió. Seria un bon moment per replantejar-nos moltes coses”, explica un dels directors generals del Pride, Joan Igual. Des de l’organització també insisteixen en el to reivindicatiu de la rua. Com cada any, la desfilada anirà encapçalada per autoritats i alguns partits polítics. Enguany, el lema escollit és Salut i igualtat, els nostres drets i fa referència als trenta anys de lluita contra la sida.


Després de la desfilada començarà la festa de clausura del Pride a l’avinguda Maria Cristina. L’encarregada de donar el tret de sortida i llegir un manifest serà una autèntica icona de la comunitat gai, Alaska. Després començaran les actuacions. Artistes com ara Chipper, Maxi, Roser i Las Grecas cantaran un o dos temes. El grup de techno-pop OBK, que fa poc ha publicat un disc amb noves versions dels seus èxits, tindrà un xic més de temps. Després serà el torn de Fangoria, autèntics protagonistes de la nit, que repassaran en mitja hora els seus temes més coneguts. El final de festa serà a càrrec del DJ israelià Yoav Arnon i el canadenc Marc Tattoo.

Tota aquesta moguda no vol dir que es deixi de fer la manifestació reivindicativa que s’organitza des del 1976. Enguany, l’anomenada Comissió Unitària 28 de Juny –una plataforma que integren diverses entitats com el Col·lectiu Gai de Barcelona o el Front d’Alliberament Gai de Catalunya– també organitza la seva protesta i la seva festa popular. Serà el dissabte 25 a la plaça Universitat. El lema de la seva manifestació és Contra l’homofòbia, ara, sempre i arreu. “Hem de lluitar contra l’odi dels que no ens entenen, però també contra la ignorància que tenim en les nostres pròpies files, fomentada en la idea que ja hem assolit els nostres drets com a ciutadans lliures i que ara només toca festa”, diuen al seu manifest. I és que cal recordar que encara que a casa nostra es pot fer una desfilada gai sense problemes, en molts països –i alguns no tan llunyans– això encara no és possible. “A la Unió Europea encara existeix homofòbia a Lituània, on es vol prohibir parlar d’homosexualitat a l’escola o als mitjans de comunicació, o a Estònia, Letònia, Polònia, Romania i Bulgària, on es prohibeixen manifestacions de gais i de lesbianes”, recorden.
Aquest any, però, a diferència de l’any anterior, empresaris i entitats reivindicatives no han arribat a cap acord i algunes de les seves activitats se solaparan en el calendari.

4 comentaris

 • Diari Liffey

  25/06/2011 17:25

  A Irlanda no es va legalitzar l’homosexualitat fins el 1993 però les coses han canviat molt des de llavors, sobretot a Dublin. No sóc del ram però és evident que m’hauria agradat anar dalt de la carrossa de The George.
  http://www.liffey.cat/cultura/0111/videos-pride-parade-2011.html

 • Diari Liffey

  25/06/2011 17:25

  A Irlanda no es va legalitzar l’homosexualitat fins el 1993 però les coses han canviat molt des de llavors, sobretot a Dublin. No sóc del ram però és evident que m’hauria agradat anar dalt de la carrossa de The George.
  http://www.liffey.cat/cultura/0111/videos-pride-parade-2011.html

 • Xavi

  27/06/2011 6:13

  Aquesta festa cada any va a més. Fangoria se’ns va posar tots a la butxaca (s’ha de dir que molts ja hi erem)i l’organització del Pride, també. Felicitats! i a veure si pesquem l’EuroPride del 2015…! I aquesta setmana, el Fire.

 • Xavi

  27/06/2011 6:13

  Aquesta festa cada any va a més. Fangoria se’ns va posar tots a la butxaca (s’ha de dir que molts ja hi erem)i l’organització del Pride, també. Felicitats! i a veure si pesquem l’EuroPride del 2015…! I aquesta setmana, el Fire.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús