10 dives

dijous, 10/03/2011 | General, Moda, Música

Durant molt temps la paraula diva servia per descriure les grans cantants d’òpera. Avui també s’utilitza per definir les cantants pop de més èxit. Però que és una diva? Fem-ne un retrat robot: els deu trets que defineixen les seves personalitats a través de deu reines de la música.

Original: Janelle Monáe

En un món en què tothom es dedica a homenatjar o a copiar descaradament, ser original és una qualitat destacable. Tenir alguna característica que et diferenciï de la resta d’artistes és un punt a favor i que s’ha d’explotar. Això ho sap molt bé Janelle Monáe, la nova diva del soul. Caracteritzada pels seu tupè afro i per vestir esmòquings i sabates masculines de cordons, s’ha convertit en poc temps en una icona de la moda. Fins i tot Karl Lagerfeld s’ha rendit als seus encants.

Ambiciosa: Madonna

NEW YORK - APRIL 30:  Madonna performs in concert at Roseland Ballroom on April 30, 2008 in New York City.  (Photo by Frank Micelotta/Getty Images)

Les dives acostumen a ser dones fortes i amb les coses clares. Lluiten pels seus somnis i són ambicioses. Madonna n’és el millor exemple. La cantant femenina de més èxit de la història tenia molt clar des de jove que volia triomfar. I des dels 80 no ha deixat de fer-ho. Ella és la reina del pop, l’ambició rossa, la més polèmica i la més imitada. Ha venut 200 milions d’àlbums i la seva llista d’èxits és interminable.

Camaleònica: Cher

Una bona diva ha de saber reinventar-se. Cada etapa ha d’anar acompanyada d’una nova imatge. És la forma de perdurar en el temps. Molt abans que Madonna comencés a donar guerra, Cher ja es reinventava cada cinc minuts. Va començar als anys 60 i va tenir èxits als 70 i als 80. Als 90 es va passar a l’electrònica i va arrasar amb Believe, que la va convertir en la reina de les pistes de ball.També és la reina de les transformacions físiques i no ha dubtat a passar per la sala d’operacions cada cop que li ha vingut de gust.

Diligent: Beyoncé

Entre les dives n’hi ha que destaquen per la seva versatilitat. És el cas de Beyoncé, una dona que omple l’escenari amb la seva sola presència. Té bona veu, balla bé i ha demostrat que pot ser una actriu notable. És perseverant i sembla controlar tots els aspectes de la seva carrera. Va començar formant part de les Destiny’s Child i va acabar menjant-se les seves companyes. Llàstima que el seu repertori moltes vegades no estigui a l’altura del seu talent.

Extravagant: Lady Gaga

L’extravagància és una característica que defineix moltes dives. No els fa por lluir qualsevol vestit o complement, tot i que a vegades sigui un suïcidi estilístic. Lady Gaga s’ha fet un lloc en el món del pop gràcies al seu talent però sobretot al seu atreviment. Passejar-se amb un vestit de carn i arribar a una gala dins d’un ou són algunes de les excentricitats a què ens ha acostumat l’autora de Bad Romance, que ara amenaça amb una fragància amb olor de sang i semen. La cantant també és idolatrada pel públic gai, una garantia per formar part de l’Olimp de les dives.

Carismàtica: Maria Callas

Les dives tenen una personalitat irresistible. Maria Callas és el gran exemple de diva carismàtica. La Divina tenia un magnetisme a l’escenari fora del comú. Era una soprano amb uns dots vocals inusuals i una gran actriu que va donar vida als seus personatges d’una manera única. Però també era extremadament autocrítica i temperamental, i va tenir freqüents altercats amb empresaris i directors de teatres.

Sensual: Shakira

El sexe ven i les dives no només ho saben sinó que ho exploten. Moltes han utilitzat el sexe com a reclam en algun moment de la seva carrera. Despullades o amb poca roba saben que el seu cos serveix per atreure el públic. Shakira va començar com una noia tímida que recordava Alanis Morissette però amb el temps s’ha anat destapant i ha fet del moviment dels seus malucs i el seu melic una de les seves senyes d’identitat. Si quan cantava Estoy aquí li arriben a dir que acabaria udolant dins d’una gàbia al ritme de Loba, no s’ho hauria cregut.

Tràgica: Edith Piaf

Una diva també ha d’haver viscut la seva pròpia tragèdia. És una característica que les humanitza i les fa terrenals. Ser orfe, tenir mala sort en l’amor, una addicció o una malaltia, genera una mena de fascinació en el públic. Tenir un gran èxit en el món de la música i ser un desgraciat en la vida personal és el que li va passar a Edith Piaf, l’Amy Winehouse de la seva època. La francesa es va criar amb la seva àvia, una dona que s’havia guanyat la vida com a domadora de puces i que, segons la llegenda, li donava vi en lloc de llet. Després, tot va empitjorar.

Voluble: Britney Spears

Tot i que hi ha dives molt educades, també n’hi ha amb un caràcter difícil. Britney Spears és una d’aquestes dives indomables. Pocs es podien imaginar que la noia angelical que es presentava amb cara de no haver trencat mai un plat al Mickey Mouse Club acabaria rapada al zero repartint cops de paraigua als cotxes. Spears és un bon exemple de com arribar al punt més alt, ensorrar-se en la misèria i ressorgir amb força. La seva època boja ens va deixar imatges impagables i unes seqüeles que l’artista encara no ha superat del tot.

Lluitadora: Kylie Minogue

Les dives lluiten incansablement per superar les adversitats. És el cas de Kylie Minogue. L’australiana pot presumir d’una de les carreres més consistents del pop, un èxit que li ha arribat a base de treballar i no llançar la tovallola. Fa sis anys els metges li van detectar un càncer de mama. La seva resposta va ser anunciar al món el que li passava per evitar especulacions. Després d’un any i mig de tractament va tornar als escenaris encara amb el cabell curt per demostrar que estava recuperada. La seva actitud ha estat una inspiració per a moltes dones.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús