El tancament de Martin’s

dilluns, 23/08/2010 | Clubs, General

Després de l’aturada estival, reprenc el blog i començo amb la notícia més comentada de l’última setmana en l’ambient barceloní: l’imminent tancament de la discoteca Martin’s. Després de més de 25 anys d’història, el club tancarà portes definitivament el pròxim diumenge.

Durant molt temps i de forma reiterada havien existit rumors sobre la fi de la discoteca del Passeig de Gràcia. Es creia que el veí més pròxim del local,  l’Hotel Casa Fuster,  s’havia intentat fer amb l’edifici en diverses ocasions per ampliar les seves instal·lacions. Però al final el popular local deixarà d’existir per reconvertir-se en una nova discoteca adreçada a un públic jove i heterosexual. L’encarregat del nou club serà el grup d’oci Tunnel, que ja gestiona altres discoteques a Barcelona. La seva intenció es fer una ràpida reforma i obrir la seva nova proposta durant les festes de la Mercè.

El titular de la llicència de Martin’s des de fa dècades és Ramón Salvia, un empresari que sempre s’ha mantingut en segon pla i ha cedit la gestió de la discoteca a altres persones. Aquesta no ha estat la primera vegada que ha rebut una oferta pel popular local de tres plantes. Aquest estiu mateix va haver-hi un matrimoni d’empresaris xinesos que es van interessar en convertir la discoteca en el karaoke més gran d’Espanya. Però al final no va haver-hi acord. L’oferta que li han fet ara sembla que ha estat força irresistible.

Martin’s va néixer i va viure la seva etapa de major esplendor durant els anys 80. Abans, el local havia acollit un popular cabaret, el Privé 130, que va tenir molt èxit durant una època. De fet, la zona on durant tant temps ha existit la cambra fosca més gran de la ciutat era el vestuari on es canviaven les vedets arribades de tot Europa. Quan el club va obrir com a local gai el seu responsable va ser Josep Maria Coll, que l’any 1989 va abandonar el projecte per obrir un altre temple històric de la nit gai barcelonina, la discoteca Metro. Si durant el franquisme els locals gais es trobaven al Xino, durant la transició la majoria de locals d’ambient es concentraven a Gràcia. El mateix Coll ja havia gestionat abans un petit club, el Ramsés, amagat en un tercer pis del carrer Sant Antoni Maria Claret, a tocar del Passeig Sant Joan. Durant uns quants anys els locals d’ambient es va concentrar al voltant del carrer de la Riera de Sant Miquel. Allà van existir bars com el Ciervo, el Pier Paolo Pub o el Saint Louis, que els més veterans recordaran. En aquests bars molts feien la primera copa abans d’encaminar-se cap a la Martin’s. El Gaixample no arribaria fins una mica més tard.

Tot i que als 90, la discoteca de Gràcia va viure la seva època més fosca, en els últims anys havia tornat a ser un local a tenir en compte, sobretot gràcies a les festes que organitzava la productora 4×4 (abans Tricefalia). El novembre del 2005 va començar l’Only Men’s Party, una sessió fetish que tot i el tancament de Martin’s espera tenir continuïtat i celebrar aviat el seu cinquè aniversari en un altre espai. Més recentment, una nova generació que mai s’havia atrevit a entrar a l’històric club el va descobrir amb festes com la Marica Pop, amb las Cañas, o la més recent POPair, amb el DJ Albertoto.

Amb el tancament de Martin’s es posa punt i final a una etapa de la Barcelona gai. Tanca portes un dels referents de la nit barcelonina i una part de públic es queda orfe. Aquest dissabte 28 es farà una festa de comiat que servirà de punt i final a una discoteca que va marcar una època i que en uns dies només serà història. Una autèntica llàstima.

2 comentaris

 • souverdj

  23/08/2010 10:17

  Ben tornat, sr. Sarri !
  (Encara que sigui en males notícies com aquesta!)

 • souverdj

  23/08/2010 10:17

  AMB males notícies, volia dir !!!

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús