Callats però no oblidats

dimarts , 8/06/2010 | General, Teatre

Després de representar-se l’any passat, aquests dies es pot tornar a veure a Barcelona Silenciados, un muntatge de la companyia madrilenya Sudhum. Es tracta d’una proposta a mig camí entre el teatre i la dansa que aborda un tema social que a molts racons de la geografia mundial encara no està superat: els assassinats a causa de l’orientació sexual. En aquest muntatge cinc personatges són desenterrats per explicar la seva vida però també la seva mort.

El creador de l’espectacle és Gustavo del Río, un jove actor i director que impactat per una d’aquests històries va començar a recopilar informació de diversos casos molt diferents entre si però amb molts punts en comú. Així al muntatge coneixem les històries d’Octavio Acuña, un activista gai mexicà que va ser assassinat a Querétaro el 2005 amb només 28 anys; Paulina Marrot, un transsexual de Guatemala assassinat el 2005 per quatre homes que vestien uniformes policials; Jesús Prieto, un personatge que respresenta la suma de diferents testimonis recollits en fòrums cristians; Mateo Rodríguez, un adolescent victima del bullying inspirat en el cas de Jokin, un noi basc que el 2004 i amb només catorze anys es va suïcidar desprès de ser víctima de la mofa dels seus companys; i el presoner 1895, un presoner d’Auschwitz creat a partir del cas que s’explica al llibre, Els homes del Triangle Rosa. Memòries d’un homosexual en els camps de concentració nazi d’Heinz Heger.

Segons els responsables de la producció, Silenciados no és exactament una obra gai tot i que la temàtica ho sigui. És un muntatge que parla de sentiments, d’emocions i, sobretot, de la falta de llibertat. L’espectacle es va estrenar al Festival Internacional de Cultura LGTB de Madrid el 2007 i des d’aleshores s’ha pogut veure en diferents punts de la geografia espanyola però també en països com Colòmbia i Mèxic. A Barcelona es pot veure al Teatre del Raval fins el próxim diumenge 13 de juny. És un proposta valenta que segur que no us deixa indiferents.

Etiquetes: ,

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús