Cuchillo de palo

dimecres, 17/03/2010 | Cinema, General

Cuchillo de palo

Si al Paraguai et diuen 108 t’estan dient maricó de merda. El número remet a la captura, i la tortura, als anys 70, durant la dictadura d’Stroessner, de 108 homosexuals per sotmetre’ls a investigació. Entre aquests hi havia l’oncle de la Renate Costa, la directora de Cuchillo de palo, la única pel·lícula catalana que es va poder veure aquest any a la secció competitiva del Festival de Cinema de Berlín. He tingut l’oportunitat de veure el documental i, la veritat, és que val molt la pena.

El film comença amb la realitzadora recordant la mort del seu oncle fa deu anys. Rodolfo Costa va ser l’únic fill del seu avi que no va seguir la tradició de fer de ferrer. Ell volia ser ballarí. La llegenda familiar assegura que va morir de pena. En realitat, les circumstàncies el van obligar a portar una doble vida i a dir-se Héctor per les nits.

Durant els 90 minuts que dura la producció, Costa intenta recompondre la misteriosa personalitat del seu parent. Per fer-ho, utilitza els seus propis records d’infància i es troba amb algunes persones que el van conèixer. Així també sabem més coses de la tragèdia dels homosexuals perseguits per la dictadura paraguaiana. Un altre personatge fonamental de la pel·lícula és el pare de la directora. A través de les converses que manté amb la seva filla entenem com el seu germà es va convertir en el secret que tots callen però que tots saben i veiem com dues generacions diferents s’enfronten a la realitat.

Cuchillo de palo és una coproducció d’Estudi Playtime i Televisió de Catalunya desenvolupada en el marc del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra. Després de la seva bona rebuda a Berlín, la pel·lícula continuarà el seu recorregut per altres festivals. La història emociona i a la vegada posa els pèls de punta. Esperem que hi hagi sort i aviat es pugui veure a les sales de cinema de casa nostra.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús