Més democràcia

dijous, 8/01/2015 | Uncategorized

paris

Ahir vam publicar a les xarxes socials de Time Out Barcelona el missatge “Nosaltres també som Charlie Hebdo”. Fàcil. Obligat i fàcil. Però com a editor no em veig amb cor d’arribar més enllà. No em veig amb cor de publicar en portada una vinyeta que aquests bojos puguin considerar ofensiva. O sigui, que en realitat no som Charlie Hebdo, no els arribem ni a la sola de la sabata.

Sí, tinc por. Sé que confessant-ho traeixo les desenes de milers de parisins que ahir van sortir espontàniament al carrer amb el missatge “Not Afraid”. Sé que toca dir que no tenim por, però jo sí que en tinc. Em fa por publicar aquestes vinyetes perquè em fa por que un dia uns encaputxats entrin a la redacció i ens afusellin com a conills. No tinc dret a posar en perill les vides de la gent que treballa a la meva revista. I ahir va quedar ben clar que publicar segons què no posa en risc la vida de l’editor, sinó la de tots els treballadors del mitjà. No vull aquesta responsabilitat.

Guanyen ells, doncs? No, no guanyen ells. No guanyen ells si com a societat fem el que hem de fer. No és hora d’exigir-nos heroisme sino coherència, és hora d’exigir-nos a nosaltres mateixos que la democràcia funcioni. Que els culpables siguin perseguits, detinguts i jutjats. Que l’estat faci un ús honest, just, eficaç i alhora desacomplexat del monopoli de la violència que els ciutadans li hem cedit per a que ens protegeixi. Que es combati el jihadisme amb tota la contundència que calgui, però que no es confongui jihadisme i islam i no es criminalitzi ningú per les seves creences religioses. Que no s’aprofiti el fanatisme d’alguns per enverinar la convivència a les nostres ciutats.

És hora que les nostres democràcies responguin amb més democràcia.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús