Formentera (dia 15)

dilluns, 5/01/2015 | Uncategorized

De vegades la cultura es transmet en línia recta i de vegades necessita fer la trajectòria d’una bola de billar en triple carambola. A mi em va arribar una bola d’aquestes dissabte a la nit, a la plaça de Sant Ferran, durant el concert de Projecte Mut, quan el cantant va dir “Ara us tocarem una cançó que tots direu ‘ja la conec, aquesta l’he sentit en una pel·lícula americana’, però en realitat no és una cançó americana, és una cançó popular grega que es diu Misirlou i significa dona egípcia”.

I efectivament, va començar a sonar un dels temes més coneguts de la banda sonora de Pulp Fiction. He dedicat una estoneta a buscar informació sobre el tema, i sí, la bola va iniciar el trajecte a Grècia, en una data sense determinar. Se sap és que el primer enregistrament de la cançó va ser el 1927 i el va fer el músic Tetos Demetriades, grec otomà nascut a Istanbul i emigrat als EUA el 1921. Per tant la cançó s’enregistra als Estats Units. Allà, la bola fa diverses caramboles internes (versions de Dick Dale, The Beach Boys, The Ventures) i, finalment, al 1994, rebota en múltiples direccions arreu del planeta a través de la peli d’en Tarantino. La gent que omple els cinemes, però, no sap que aquella melodia és en realitat una cançó popular grega. Jo tampoc, és clar, fins que 10 anys després, un 3 de gener, la bola passa en el seu trajecte infinit per la plaça de Sant Ferran de Formentera, i un rocker eivissenc que canta en català me la passa des de l’escenari (després, investigant, he vist que la traducció de ‘Misirlou’ no és ‘dona egípicia’ sinó ‘egípcia’, a seques). Ara jo us passo la bola a vosaltres. Que segueixi rodant.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús