Formentera (dia 7)

diumenge, 28/12/2014 | Uncategorized

“A un el varen atrapar al cementeri vell de Sant Francesc i abans de matar-lo el sanaren. El sanaren! I varen tirar es ous al mig del carrer, just davant d’una dona que passava. Vets si eren fills de puta. I allà on hi ha l’hostal Rocabella, a es Pujols, allí sota n’hi ha uns quants d’enterrats”…

El meu interlocutor va recitant el que la memòria popular ha transmès mentre torra sobrassada per dinar. La guerra civil també va fer parada i fonda a Formentera. Un dels feixistes més sanguinaris, l’autor de la castració al cementiri vell, va morir fa escasament quatre o cinc anys. Tothom sabia que havia estat ell perquè acabada la feina va entrar al bar de la plaça a rentar-se les mans de sang. “Hem sanat un porc”, diuen que va dir en entrar-hi. Va morir sense retre comptes ni davant la justícia ni davant la família de l’assassinat.

Havia sentit aquesta història alguna altra vegada i m’he posat a buscar per internet. He trobat una notícia de 2011 al Diario de Ibiza. “Primer mapa de fosas de la Guerra Civil. El Fòrum de la Memòria presenta la localización de las tumbas de doce personas en Formentera. No está previsto exhumar restos”. I més endavant: “Una de ellas se encuentra en el cementerio viejo de Sant Francesc y albergaría un cuerpo”. Un cos sense testicles, podria afegir la notícia. Segueix: “Otra está en sa Pedrera d’en Coix, en es Pujols, debajo de un hotel, con cinco cadáveres”. La memòria popular és precisa. La notícia fa referència també a la mort de cinc formenterers al camps d’extermini nazis.

Avui ha fet un temporal de vent a Formentera. A Cala Saona el mar estava molt enfadat.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús