Llibreria històrica busca llibreter jove

Tuesday, 12/11/2013 | Llibreries

documenta1L’extinció dels contractes de lloguer antics, que aquest 2014 s’hauran d’actualitzar per llei, canviarà per sempre el panorama comercial de la ciutat. A Time Out Barcelona ja hem parlat d’aquest drama, que amenaça molts comerços històrics, incapaços de fer front als lloguers estratosfèrics que sí que poden pagar aquestes franquícies que adotzenen la ciutat. Entre els comerços de Ciutat Vella que haurien de renegociar contracte i podrien tancar hi ha la xocolateria Farga, la casa de joguines de la plaça del Pi (que ja es traspassa), la casa Piera de pintures i llenços (que de moment ja obre un nou local a Pintor Fortuny) o la històrica Llibreria Documenta.

El cas de la Llibreria Documenta, que acaba de guanyar un premi de l’Ajuntament al millor comerç cultural de proximitat, és particularment interessant, perquè el seu propietari, en Josep Cots (sí, aquell senyor que sempre va amb llacet!) s’ha entestat a no tancar el negoci, a no deixa que el capital venci el seu petit oasi literari de 38 anys d’història. Conscient que li queden poc per jubilar-se, el propietari de la Documenta busca un soci jove, lletraferit, que tingui ganes de continuar la Documenta en un altre local, perquè sap que aquí no el volen. “Busco un jove freak dels llibres que tingui ganes d’encarregar-se de la llibreria, d’enterrar-s’hi en vida” diu, bromista com sempre. “Ara seriosament, estic buscant sang fresca, algú a qui li agradin els llibres i que vulgui encarregar-se de la llibreria en el futur. El projecte és molt ambiciós, haurem de buscar una nova ubicació, i jo li ensenyaré els secrets del negoci i durant uns anys faríem la transició tots dos, però a la llarga se n’acabaran encarregant ells”. De primer no m’ho crec, em sona molt rocambolesc, però ell m’ho explica amb el rictus seriós, i el seu entusiasme se m’acaba contagiant del tot. En Cots vol que la marca Documenta no es perdi, que la clientela que ha aplegat tots aquests anys no quedi orfe i que la Documenta continuï essent un referent a la ciutat, encara que sigui en un altre barri i en unes altres mans.

O sigui que ja ho sabeu: si sou joves, lletraferits i teniu estalvis per iniciar una aventura empresarial podeu passar per la Documenta, preguntar pel Josep Cots i qui sap, potser la vostra vida començarà a canviar allà mateix. Qui no ha somiat mai ser llibreter?

3 comentaris

 • Josep Cots, un llibreter vocacional i intrèpid | Núvol

  21/12/2013 9:23 pm

  […] parlant amb els clients (és molt xerraire), entre d’altres amb Albert Forns, que va escriure un article a Time Out en què feia pública la idea. El “jove afortunat” va ser Èric del Arco, enginyer, lletraferit […]

 • NUVOL: Josep Cots, un llibreter vocacional i intrèpid | Llibreria Documenta: Per una nova documenta

  22/12/2013 12:47 am

  […] parlant amb els clients (és molt xerraire), entre d’altres amb Albert Forns, que va escriure un article a Time Out en què feia pública la idea. El “jove afortunat” va ser Èric del Arco, enginyer, lletraferit […]

 • TIME OUT: on tot va esclatar. Article “Llibreria històrica busca llibreter jove” | Llibreria Documenta: Per una nova documenta

  22/12/2013 11:00 pm

  […] El passat 12 de novembre, l’Albert Forns publicava a la revista Time Out un article titulat: ”Llibreria històrica busca llibreter jove“. […]

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús