Històries de la història de Barcelona

diumenge, 18/12/2011 | Espais i Botigues, Reportatges

Avui us vull parlar d’un llibre, ja que fa molt que no parlem de llibres en L’imperdible. Es tracta d’un llibre que fa prou temps que em volia llegir però que per qüestions de feina no l’he pogut començar a llegir fins ara.

Es tracta de “Històries de la història de Barcelona” del company blogger i historiador Dani Cortijo. Mentre llegia el llibre, em venia a la memòria aquell programa de TV3 sobre divulgació històrica anomenat “Històries de Catalunya” presentat i dirigit pel periodista Antoni Tortajada que per la meva opinió el llibre va una mica en aquest estil, en divulgar fets històrics de Catalunya, en aquest cas de Barcelona.

El llibre està compost d’una sèrie de capítols que porten el nom de la història que ens volen fer descobrir. Algunes d’aquestes històries són prou famoses com per exemple la llegenda de Santa Eulàlia, i d’altre totalment desconegudes com Unes cullerades de malcuinat. L’escriptor anima en aquest cas al lector, una vegada llegit el capítol, anar fins el lloc dels fets i descobrir aquestes històries per algunes marques, figures o representacions que encara hi han als carrers o places en referència a la història que hem llegit.

Doncs això és el que he fet. Ahir aprofitant algunes compres al centre, vaig anar a descobrir les històries “Canes i pous a la catedral” i el capítol següent “Marques de picapedrers”.

La primera història “Canes i pous a la catedral” ens indica com al carrer del bisbe cantonada amb Santa Llúcia, allà on hi ha la capella de la santa, “ens trobem amb el patró d’una “cana destra” barcelonina que va ser tallada per ordre del Consell de Cent per ajudar a l’encarregat de vetllar pels pesos i mesures oficials, aquest encarregat rebia el nom de mostassaf”, tal i com ens explica el Dani Cortijo en el seu llibre.

Fotografia del capítol del llibre

Una vegada vaig llegir el capítol, vaig aprofitar per descobrir-ho jo mateix.

Imatge que vaig realitzar ahir en el lloc citat.

I el segon capítol es tracta de “Marques de picapedrers”. Si ens fixem en les parets de la catedral de Barcelona, en el carrer del bisbe, podem observar diverses figures o marques en les pedres. Cortijo ens inicia a la lectura d’aquest capítol de la següent manera:

“S’ha especular molt sobre l’origen d’aquests senyals, hi ha qui podria pensar que són fruit del vandalisme i fins i tot s’ha arribat a dir que eren símbols provinents de l’espai exterior.
El veritable origen d’aquestes marques no és cap altre que els senyals que hi van fer els picapedrers que van escairar les pedres de la catedral.”

Fotografia del capítol del llibre

Així doncs si ens fixem en les pedres, no només trobem el símbol que acompanya en la foto del capítol del llibre, sinó diverses formes i dibuixos de diversos picapedrers.

Animo doncs, a que cadascú descobreixi les insòlites i desconegudes històries de Barcelona de la mà d’aquest llibre “Històries de la història de Barcelona” de Dani Cortijo de l’editorial “l’Arca”.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús