Cues a la capella de Santa Llúcia, visita el pessebre de la catedral de Barcelona i a l’exposició “Àngels, pastors i reis”.

dimecres, 14/12/2011 | Art, Espais i Botigues, Exposicions i Festivals, Festes populars i celebracions, Fotografia

Ahir dia 13 de desembre diada de Santa Llúcia tradicionalment s’obre la capella situada en el carrer que porta el nom de la santa amb carrer del bisbe per fer ofrenes i per mostrar els nostres respectes a la santa.

Però em vaig trobar amb una cua impressionant, eren les 11hores del migdia i com poden veure en les imatges la tanca de la cua, que va instal·lar l’ajuntament de Barcelona, arribava fins el carrer de la pietat.

És per això que vaig decidir entrar a veure el pessebre del claustre de la catedral de Barcelona. És un pessebre no gaire gran, les figures són mitjanes però d’una gran riquesa en el detallisme ja que podem percebre les expressions i la intensitat dels colors.

A l’entrada hi ha l’àngel anunciador que està envoltat de plantes en la soca d’un arbre. A l’esquerra en el sentit de la marxa ens trobem a un pastoret envoltat d’un camp de vinyes. Si caminem una mica més enllà, ens trobem als treis reis que van a fer les ofrenes al nen Jesús. A l’establia ens trobem la tradicional imatges de Sant Josep, la verge Maria, el nen Jesús, i el bou i la mula. Si seguim ens trobem amb un galliner, unes tres gallines que picotegen el blat, i a continuació hem de pujar per una espècie de pont i veiem la figures d’un nen i una dona que semblen que vagin a buscar aigua a un llac amb peixos de colors.

Després de veure el pessebre del claustre de la catedral, vaig anar a veure l’exposició “Àngels, pastors i reis” que vaig recomanar en l’anterior post de L’imperdible. Aquesta exposició està només a un carrer des del claustre de la catedral, només hem de baixar pel carrer del bisbe i arribem a la plaça Sant Jaume, a l’edifici de l’Ajuntament és on es troba aquesta exposició.

L’exposició és al pati de l’Ajuntament de Barcelona, no és gaire gran però si que podem veure diferents figures de pessebres de la col·lecció del Museu Etnològic de Barcelona. A l’entrada un cartell ens informa de la importància dels pessebres a Catalunya, un document del Calaix de sastre del baró de Maldà en fa referència. Les figures que se’ns presenta a continuació estan dintre d’unes caixes de vidre, són figures petites però d’una gran riquesa, ja que són obres d’art. És molt important, recomano que així es faci si van a veure aquesta exposició, que quan mirin les figures observin molt bé els petits detalls com per exemple l’expressió de les cares, els vestits que porten i com estan guarnits, els objectes que l’acompanyen, així com a mans i peus.

És una llàstima però, vull des d’aquí mostrar la meva crítica als organitzadors d’aquesta exposició la poca importància que li han donat en la il·luminació de les figures, ja que crec absolutament necessari uns tocs de llum a les figures perquè així puguin lluir l’expressió i els colors. Amb la falta de llum que tenen costa molt percebre tots els detalls, i crec que tractant-se de figures, és a dir, de petites escultures, aquest és un error imperdonable ja que en les exposicions d’escultures la llum és molt important.
Dit això, igualment vull recomanar moltíssim aquesta exposició ja que és un goig veure la riquesa de detalls de cada figura, així com els seus moviments, i el gran realisme.

Els deixo amb més fotografies d’aquesta exposició que tenen temps per veure fins el 29 de desembre.

Totes les fotografies que es presenten estan fetes per mi mateix: Jordi Cirach

Etiquetes:

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús