#7 Quadern d’estiu : “Xadom”.

dissabte, 13/08/2011 | Art, Televisió i Ràdio, Vídeo-art

Imatge de la sèrie.

Des de fa ja alguns anys, ara a l’estiu acostumo a veure tot allò que val la pena en televisió, recuperant alguns programes gràcies a les seccions “alacarta” d’algunes cadenes. És el cas per exemple del programa “D.O.”, ja alguna vegada esmentat en aquesta pàgina, de la XTVL.

Dins d’aquest programa s’emeten documentals o sèries/documentals realment extraordinaris, originals i de qualitat, és a dir tot allò que ara li falta a la televisió. Una d’aquestes sèries/documentals és “Xadom”, on amb una trama senzilla, però molt interessant, es combinen perfectament dos arts: la cuina i la conversa. “Xadom” compta amb 13 capítols, cadascun relacionat amb un plat i un restaurant.

Tots els capítols segueixen un ritual, dos parelles: home-dona, dona-dona, home-home, i un tema de conversa: ja sigui la mort, l’amor, el sexe, la vida o les relacions personals; un plat ja sigui peix, pasta o carn; i en el restaurant on es troben aquestes parelles i on s’elabora el plat. A partir d’aquests tres ingredients (parelles, plat i restaurant) sorgeix “Xadom” un original projecte guanyador del Premi Audiovisual MAC Nou Format XTVL 2009, emès dins del programa “DO” de la XTVL.

És interessant com des de la visualització del primer capítol, aquesta sèrie t’enganxa, per les històries tant personals, tant humanes que s’expliquen, on l’espectador moltes vegades, altres no, es veu reflectit, potser amb la seva parella, amb la seva germana, o amb un amic. Cada capítol de la sèrie porta el nom d’un artista, ja sigui per exemple el primer, l’escriptor Josep Pla o el director de cine Luis Buñuel. A més també si l’espectador vol aconseguir la recepta del plat que es cuina o vol anar al restaurant on es filma el capítol, a la web hi ha una secció anomenada “receptes” on pots veure quins són els ingredients necessaris, també hi ha una petita fitxa sobre el procés d’elaboració de cada recepta, i saber a quin restaurant es va gravar el capítol; a la web també es pot saber quin és el xef i la banda sonora que s’utilitza.

Ara, amb tot el respecte als altres capítols que també són absolutament necessaris veure, us enllaçaré aquí els tres capítols de la sèrie que més m’han agradat i els comentaré una mica per sobre.

-Capítol 8: Harry Haller.

Dos amics es donen cita en un restaurant per dinar, per la conversa es veu que feia temps que no parlaven i tenen moltes coses a explicar-se, una cosa porta a una altra, i el tema de conversa es centra en la feina de l’amiga, que és massatgista, i en el fetitxisme. És interessant veure com d’innocents són els homes o alguns homes -potser millor hauria de dir, ja que considerant-me home no vull tenir problemes amb els dels meu gènere-, i com les dones moltes vegades -i cada vegada més- porten la veu regnant en la seducció i en conquesta.

-Capítol 9 : Monica Vitti

Dos germanes queden per dinar, però una d’elles arriba tard i l’altra ja ha començat a dinar. El tema de conversa es preveu rutinari, però un petit detall desencalla en un conflicte sobre la relacions de les dues. És un capítol sentimental i sobretot reflexiu -almenys per mi-, després les pel·lícules de Monica Vitti fan que la conversa sigui més rutinària.

-Capítol 12 : Luis Buñuel

Dos persones grans es donen cita en un restaurant bastant allunyat de la seva llar. Els dos no es coneixien abans en persona, per tant, és la primera vegada que es veuen. Els dos es van conèixer en un xat d’internet, on “en principi” van voler quedar per fer sexe. La veu regnant la portarà ella, on en la primera part del capítol li retraurà el seu aspecte físic i la nit passada al llit.

És un interessant capítol on es pot veure com el sexe i l’enamorament no tenen edats, i tampoc com el món d’internet no té límits per ningú.

També podria citar altres capítols que m’han agradat molt com el primer o el tercer, i així fins que els acabi d’enumerar-los a tots. Voldria felicitar als creadors i també l’original idea de “Xadom” ja que és un format innovador dins del panorama televisiu català en voltant de la gastronomia i les relacions personals.

Ja ho veuen, “Xadom” una sèrie/documental altament recomanable.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús