L’ART URBÀ DE BARCELONA (II) – “Més enllà del graffiti”.

dilluns, 24/01/2011 | Art, Espais i Botigues, Fotografia, Reportatges

Moltes són les vegades que passem al llarg del dia per carrers que ens són totalment familiars. Carrers que són al voltant de casa nostre, del lloc de feina, o on anem a comprar habitualment. Els travessem, trepitgem i passegem per ells amb indiferència, ja que creiem que no ens poden aportar res de nou; però no és així, ja que si els mirem amb detall, podem trobar rastres de l’art més contemporani de tots, el polèmic “art urbà”.

L’art urbà, no ha de ser un art que per norma s’estableixi a un graffiti (mal anomenat “gargot”) a la paret o persiana d’algun establiment, sinó un art que no té un assentament establert, com una pintura que necessita d’un llenç, sinó tant pot ser la paret, una persiana, una rajola col·locada a la façana d’un edifici, un objecte que estigui situat al mig del carrer, etc.

Però aquest tipus d’art no és sempre benvingut, i ara més que mai, torna a ser polèmica; i és una llàstima perquè sembla mentida la imatge que vol donar la ciutat de Barcelona de cosmopolita, europea, sota eslògans com “la Barcelona del disseny”, i després xoca amb el paral·lelisme de la nova llei que dictamina que un comerciant de Barcelona no pot tenir pintat a la persiana del seu establiment (amb el seu propi consentiment) un grafit o un dibuix que ell mateix vulgui posar, on l’ajuntament ja ha anunciat penalitzacions a aquells comerciants que tinguin a la persiana de la seva botiga un dibuix, o una obra d’art, on algunes veritablement ho són. És per aquest el motiu que he volgut expressar, mitjançant aquest article, la meva desconformitat a aquesta nova llei de l’ajuntament de Barcelona, crec que atempta a la llibertat creativa de l’artista i del comerciant, on sembla mentida que encara a ple any 2011 no es prengui l’art urbà com una disciplina artística més, i hagi de trampejar entre la llibertat i la prohibició.

Dit això, en aquesta segona part de l’art urbà a Barcelona (veure primera part de l’art urbà Barcelona), he volgut mostrar amb 5 obres, que crec que són importants per la ciutat, a nivell històric i a nivell artístic, i que ens poden ensenyar una cara de Barcelona que per molts encara és desconeguda. Per això els recomano que quan surtin pel carrer, mantinguin els ulls ven oberts, i deixi’s impressionar per veritables obres d’art.

1. Persianes pintades al voltant del Mercat de la Llibertat de Gràcia.

IMG_0417

Autor: Diferents
Lloc: Comerços al voltant del Mercat de la Llibertat

Passejar per Gràcia, és un veritable luxe. És embolcallar-se d’un ambient tranquil i distès de la gran urbs de la ciutat. És conèixer una altra cara de la ciutat, més familiar, més veïnal. Però si passegen pels carrers al voltant del Mercat de la Llibertat de Gràcia, veuran a les persianes dels comerciants del voltant, com moltes estan pintades amb diferents dibuixos, que no són grafits convencionals. Aquí podreu veure el vídeo que ha realitzat L’imperdible de les obres a les persianes:

Aquesta és una iniciativa de la plataforma “Enrolla’t” on va pintar el 14 de novembre, 17 persianes de Gràcia, on al setembre va decorar unes altres 31. Tot i que comptava amb els permisos dels comerciants, l’ajuntament de Barcelona els va multar amb una sanció de 375€ i confiscament del material. Des de L’imperdible, volem felicitar aquesta iniciativa i tant debò, s’uneixin molts més altres barris de la ciutat.

2. Blu i el tauró del Carmel

IMG_0390

Artista: Blu
Lloc: Carrer del Santuari

Un dels artistes murals més importants d’Itàlia, Blu, ha pintat al 2009 un immens tauró al Carmel, amb bitllets de 100€, on aquest artista invita a la reflexió del consumisme, que ens engoleix com una presa fàcil. En el següent vídeo de L’imperdible veureu la monumentalitat d’aquesta obra:

També, l’equip que acompanyava Blu a la ciutat, va fer un reportatge, on es pregunta als veïns del voltant, que els hi sembla l’obra, així com que pensen de la idea de l’art urbà. També podreu seguir el dia a dia de la formació d’aquest gran tauró.

3. Comunisme xinès al carrer de la Palla

IMG_0346

Carrer: Carrer de la Palla
Autor: Desconegut

Un dels avantatges de l’art urbà, és aprofitar, per exemple, la porta d’un immoble abandonat i decorar-ho amb una invitació al pensament. Per exemple, caminant pel carrer de la Palla de Barcelona, podem veure, a pocs metres d’una botiga d’antiguitats, aquesta porta, on la part inferior, hi ha pintades unes dones xineses on interpretem que vol conscienciar-nos sobre Xina i el seu comunisme, i on la part de damunt del cap d’una d’aquestes dones, surt un “me gusta” (fent referència a la xarxa social facebook) on et pregunten si a tu, premeries “me gusta” a la política xinesa actual. És un art fet expressament per pensar, en el següent vídeo de L’imperdible, el veureu perfectament:

4. Bombolles al Carrer del Pi

Dibujo

Autor: Desconegut
Carrer: Carrer del Pi

Volem mostrar-vos diferents ambients, i plataformes on podem trobar l’art urbà a Barcelona. Hem vist persianes, també una gran paret, una porta vella, i ara també parlarem de persianes i altres superfícies on tenen cabuda aquest tipus d’art innovador.

La botiga “Urban” de Barcelona, al carrer del Pi, podem trobar aquesta obra d’art, on representa una espècie de persona, que va bufant uns globus. Una invitació a la reflexió… que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.

5. Fotografies a una botiga del Carrer del Pi

IMG_0356

Autor: Desconegut

Lloc: Carrer del Pi

Si ens fixem, podrem veure que molt a prop de veure l’obra anterior (la número 4) podem veure una noia que ens fotografia a la llosa dreta d’una botiga del Carrer del Pi de Barcelona. És una noia que porta a les mans una càmera de fer fotos, on intenta immortalitzar alguna cosa de Barcelona. Una ironia, ja que quan anem a un lloc desconegut per nosaltres, sempre l’intentem capturar, com fan molts turistes que visiten la nostra ciutat.

Aquests han sigut alguns exemples d’art urbà que podem trobar a la nostra ciutat, però n’hi han molts més, i segur que trobaríem a cada carrer de la ciutat un detall o alguna cosa on algú espontàniament ens invita al pensament i a la reflexió. Podreu veure totes les nostres fotos a la nostre galeria de facebook, on anirem posant totes les fotografies d’art urbà de Barcelona que ens envieu a imperdibleblog@gmail.com. També ens podeu enviar llocs, amb el carrer i la descripció de l’obra on heu vist un grafit o un dibuix que us hagi agradat i que ens vulgueu comentar. I recordeu que podeu veure tots els nostres vídeos, al nostre canal de YouTube.

Fins a la pròxima!

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús