L’ART URBÀ DE BARCELONA (I) – “L’ART CULTE”

dilluns, 17/01/2011 | Art, Disseny i Decoració, Espais i Botigues, Reportatges

Com podeu veure en la capçalera del bloc, aquest mes de gener, dediquem “L’imperdible” a l’art, és per això que us mostrarem avui -amb aquest reportatge “L’art Culte”(I)- i la setmana que ve -amb un altre reportatge “Més enllà del graffiti” (II)- una mirada a la Barcelona urbana, primer mostrant l’art culte que trobem al carrer com pot ser un monument o una escultura, i una segona part, on la dediquem a la mostrar un art menys institucional, on les obres no són sempre benvingudes i són polèmica. És per això que desitjo que us agradin aquests dos reportatges.

L’ART URBÀ DE BARCELONA (I) – “L’ART CULTE”

Algunes són més conegudes que no pas altres, són d’artistes famosos, actuals, de prestigi, i altres que no ho són tant, perquè potser ja ningú els recorda… parlem de l’art culte, de l’art oficial, aquells monuments, escultures o pintures que trobem pel carrer i que normalment, de tant en tant, es poleixen i s’arreglen perquè brillin com el primer dia. En aquesta sèrie que he titulat “l’art culte” ens fixarem en 10 obres que trobem repartides per la ciutat de Barcelona, on parlarem de qui les va fer, que volen representar i quin simbolisme tenen per la ciutat. Aquestes 10 obres, les he escollides amb un criteri arbitrari i de caràcter no oficial, i amb la intenció de descobrir monuments, escultures o pintures que no són gaire conegudes en la ciutat. Destijo que els agradi.

1.Monument Commemoratiu a la Exposició Universal de Barcelona al 1888

IMG_0302Lloc: Parc de la Ciutadella
Artista: Antoni Clavé

Passejar per el Parc de la Ciutadella és un goig per l’ànima, és un racó de la ciutat fantàstic, molts li diuen “els pulmons de Barcelona” on la contaminació i el soroll de la ciutat aquí no es troben. És per això que passejant, podem trobar-nos amb un monument de grans dimensions de l’artista Antoni Clavé on el 1988, l’any del centenari de l’exposició universal de Barcelona 1888, van erigir aquest monument commemoratiu. Destaquen dues parts importants, primer una roda i segon, una panalla vertical, on explica la història de la substitució de l’home per la màquina en la revolució industrial.

2. Topos V de Eduardo Chillida.

IMG_0321Lloc: Plaça del Rei
Artista: Eduardo Chillida

M’ha passat diverses vegades, on molts barcelonins, no coneixen aquesta petita plaça de la ciutat, es tracta de la plaça del Rei, on es troba el Conjunt Monumental del Palau Real Major de Barcelona, on també podem trobar el Museu d’Història de la Ciutat. Aquesta preciosa plaça de la ciutat, només entrar en desviació pel carrer llibreteria (el més cèntric, al costat de la plaça Sant Jaume) podem veure una escultura de l’artista Eduardo Chillida anomenada “Topos V”. Es tracta d’un homenatge a la ciutat on dos blocs de formigó apareixen dues B (de Barcelona) i on juga amb la perspectiva, ja que si la mirem en direcció al carrer llibreteria trobarem un mig cub partit per la meitat, i si el mirem en direcció a la plaça del Rei, trobarem un cub on sobresurten dues B, aquest joc de perspectiva ho veureu millor en el vídeo següent:

3. Polleria Pavia

IMG_0326Lloc: Avinguda Cambó (al costat del mercat de Santa Caterina)
Artista: Miquel Ballester, Rafael Cerdan, Jonathan Cerdan, Andreu Mitjans

Si sortim del mercat de Santa Caterina, podem trobar-nos, de costat a l’avinguda Cambó, una façana pintada on destaca unes lletres “Pavia”, i és que els artistes Miquel Ballester, Rafael Cerdan, Jonathan Cerdan, Andreu Mitjans van pintar l’any 2000 aquesta façana de l’antiga polleria Pavia de Barcelona, on aquesta pintura, justament destaca perquè si anem mirant en direcció al cel, podrem trobar-nos a la part del carrer, una autèntica polleria amb vitralls modernistes, on una venedora ens mira oferint-nos els seus productes, i si anem mirant cap amunt trobem pintat a la família del propietari de l’edifici, el fill, la filla i el nét i inclús el gos. Una obra de gran detallisme.

4. Barcino

DibujoLloc: Plaça Nova o avinguda de la Catedral
Artista: Joan Brosa.

Junt a la plaça Nova, o més coneguda com l’avinguda de la Catedral, a molt a prop de la “Polleria Pavia” que parlàvem abans, ens trobem amb un poema visual de l’artista Joan Brosa. Es tracta d’una curiosa escultura de grans dimensions on podem llegir “Barcino”, ja que si mirem en direcció a la catedral de Barcelona des d’on som, podem veure primer: l’antic aqüeducte de la ciutat, i també l’antiga entrada per la Barcelona emmurallada on apareix el carrer del Bisbe. Tot aquest emblemàtic lloc de la ciutat, ens recorda a l’antiga ciutat romana de Barcelona, i per això aquest homenatge que va fer Joan Brosa al 1992, però que es va col·locar al 1994.

5.Processons Mediterrànies

IMG_0341Lloc: Plaça Nova o avinguda de la Catedral
Artista: Pablo Picasso

No ens movem d’on som, ja que si abans érem mirant l’escultura de “Barcino”, ara ens donem mitja volta i davant nostre veiem el col·legi d’Arquitectes, on trobem uns esgrafiats de Pablo Picasso. Es veu que l’arquitecte Xavier Busquets i Sindreu va demanar a l’artista Pablo Picasso dos esgrafiats per pintar al fris de l’edifici, però Picasso es va animar tant que en va pintar fins a cinc. En la primera façana, del carrer dels arcs, trobem el fris dels infants, en la segona del carrer dels capellans trobem el fris de la senyera, homenatge a les Cors Clavé i la tercera a la plaça Nova homenatge al Diumenge de Rams, on podem veure també una interpretació a la Sagrada Família de Gaudí.

6. Cal·ligrama Joan Salvat Papasseit

IMG_0309Lloc: Rambla del Born
Artista: Joan Salvat Papasseit

Al fantàstic passeig del Born, trobem en direcció al mercat del Born, un cal·ligrama de Joan Salvat Papasseit on podem llegir “camí del sol per les rutes amigues unes formigues”. Tot i que ara costa una mica de veure a conseqüència d’unes obres (ho veureu en el vídeo), a l’altre banda del passeig ho veureu perfectament. A mi personalment m’encanten els cal·ligrames, i per descomptat, Papasseit, un dels millors escriptors en llengua catalana.

7. Plaça de la Pomera

IMG_0378Lloc: Plaça de la Pomera
Artista: Antonio G. Gabarre

A conseqüència de les obres del metro de la línia 1, entre l’estació de Fabra i Puig i Sant Andreu, unes cases es van esfondrar i van esdevenir la plaça de la Pomera de Sant Andreu. L’artista Antonio G. Gabarre cada quatre anys, es demana que repinti aquesta façana on representa una masia, amb les plantes al terrat i amb finestres que donen a la plaça. Tot això per conformar una gran casa pintada de colors clars per no desentonar amb el paisatge.

8. Dona i Ocell

IMG_0395Lloc: Parc de l’escorxador
Artista: Antoni Miró

Molt a prop de l’estació de Sants i encara més a prop de la plaça Espanya, podem trobar-nos amb el Parc de l’escorxador, i en ella erigida en forma vertical, una obra de l’artista català Antoni Miró anomenada “Dona i ocell”. Aquesta escultura va ser una de les últimes obres de grans proporcions de l’artista, es va inaugurar sense la seva presència, ja que ell en aquella època estava malalt i va morir mesos després de la inauguració. Destaca la tècnica del trencadís i també la composició i les seves línies. És força impressionant, per les seves dimensions, veure-ho en directe.

9. Els balcons de Barcelona

IMG_0399Lloc: Plaça de la Hispanitat
Artista: Grup de La cité de la création

Un grup d’artistes anomenats “La Cité de la Création” van pintar al 1992 (als jocs olímpics de Barcelona) un mural a un edifici de la plaça Hispanitat de Barcelona. En aquest mural, que simula una casa de l’eixample barceloní, podem veure personatges famosos als balcons dels pisos, com per exemple a la part del carrer, una llibreria on la venedora és Mercè Rodoreda, i successivament als següents pisos altres personatges famosos com Pablo Picasso, Cristóbal Colón, Francesc Macià , Jacint Verdaguer, Antoni Gaudí, i molts més, però que no els ubico, perquè jugueu a trobar-los. És curiós veure també com si ajuntem els números de les porteries 19 i 92, junts formen l’any de la seva construcció.

10. El desconsol

IMG_0305Lloc: Parc de la Ciutadella (davant del Parlament de Catalunya)
Artista: Josep Llimona

Si som davant del Parlament de Catalunya situat al Parc de la Ciutadella de Barcelona, podem veure a darrere uns jardinets on al mig d’un basal apareix aquesta escultura de l’artista català Josep Llimona anomenada “El Desconsol”. Aquesta obra de gran detallisme, és una de les més importants de l’escultor català, la que veiem en el Parc de la Ciutadella no deixa de ser una reproducció, ja que si volem veure l’original ens em de traslladar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Justament, “la dona i el sofriment” és la temàtica més habitual de Llimona, on aquesta obra, podem veure a una dona desconsolada reposada en una llosa blanca.

La setmana que ve, dilluns 24 veurem la segona part d’aquest reportatge anomenada, “Art Urbà Barcelona (II) “Més enllà del graffiti” on veurem que el graffiti a Barcelona va més enllà de fer un gargot en la paret o una persiana.

Recorrerem Barcelona en cerca de graffitis, autèntiques obres d’art!

Si ens vols suggurir alguna envia’ns un mail a imperdibleblog@gmail.com

2 comentaris

  • Elena Hernandez

    18/01/2011 23:52

    Bon reportatge! El recomano! :)

  • jcirach

    19/01/2011 20:37

    Gràcies Elena, Petoons!

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús