20 de maig, dia sense música contra l’IVA cultural al 21%

dijous, 19/02/2015 | Concerts, Notícies

diasensemusicaEl sector de la música en viu uneix forces: associacions de promotors musicals i sales de concert de tot l’estat promouen una acció conjunta per exigir que la música en directe es beneficiï d’un tipus d’IVA reduït. Per aquest motiu, volen convertir el 20 de maig en un dia sense música: un dia sense concerts per sensibilitzar la societat de l’amenaça que l’IVA al 21% significa per a la supervivència del sector de la música en directe a Espanya.

El juliol del 2012, el govern espanyol del Partit Popular va incrementar l’IVA sobre el preu de les entrades a sales de cinema, teatres, festivals musicals i concerts del 8%, un tipus reduït que vetllava per garantir l’accés de la societat a la cultura, al 21% actual. La mesura es justificava amb la necessitat d’augmentar la recaptació d’impostos en el context de crisi econòmica.

Però els sectors afectats de seguida van alertar que l’increment del tipus estava provocant l’efecte contrari: la caiguda d’espectadors, un 30% menys que al 2008 en el sector de la música en viu, va resultar en un descens de més de 42 milions d’euros en els ingressos generats per IRPF, impostos de societats i Seguretat Social, segons el comunicat difós pels promotors del dia sense música, entre les quals hi ha l’Asociación de Promotores Musicales (APM); l’Associació Professional de Representants, Promotors i Managers de Catalunya (ARC) i l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC).

El comunicat també posa èmfasi en què, així com altres països com França, Holanda i Portugal, que van tirar endavant mesures similars van rectificar quan van constatar que l’augment del tipus no es traduïa en un increment dels ingressos de l’estat, el govern espanyol del PP continua “enrocat” en la seva postura.

Aquesta situació deixa els promotors musicals, sales de concert i consumidors de música en viu en una situació de greuge en comparació amb altres països europeus, en què els directes es beneficien de tipus reduïts o superreduïts: al 21% d’Espanya el segueix de molt lluny el 13% de Portugal; a Itàlia, Finlàndia, Irlanda, Alemanya, Grècia, Holanda, Bèlgia i França –en aquest ordre– el tipus va del 10 al 5%; Luxemburg, Suècia i Noruega graven els concerts entre el 3 i el 0%.

En què consistirà el dia sense música? Els convocants volen “apagar” la música en viu durant 24 h, amb la complicitat dels músics. Per aquest motiu, les sales han estat treballant per reubicar els concerts programats per al 20 de maig, com per exemple de Joan Manel Serrat a Madrid, que actuarà els dies abans i després.

Les associacions catalanes esperen comptar amb la complicitat dels equipaments culturals públics, tenint en compte que la Generalitat s’ha mostrat contrari a l’IVA del 21% sobre la música en viu. Però de moment no han pogut confirmar la implicació del govern.

També han explicat que mantenen converses amb ràdios i amb proveïdors de música en ‘streaming’ perquè la iniciativa sigui visible en aquestes plataformes.

La campanya busca aconseguir suport social en forma d’adhesions a un manifest que ja es pot signar a través de Change.org. L’objectiu és recollir 500.000 signatures fins al 20 de maig.

“La nostra indignació amb l’atac frontal del PP contra la música en directe que, després de donar dades, hem decidit passar a l’acció”, ha dit Tito Ramoneda, cofundador i coproductor de la promotora de Barcelona The Project. “Ja era hora que ens ajuntéssim. Estem perdent una o dues generacions de joves que no poden entrar al circuit de la música en viu, i de la mala gestió d’Hisenda en surt guanyant la música comercial”, ha afirmat Jordi Gratacós, director de la promotora barcelonina WAM. World Around Music, i president de l’ARC. “Com és possible que prendre’s una Coca-Cola al cine es grava amb un 10% i si te la prens veient un concert es grava al 21%? Aquesta penalització del sector ens provoca una incredulitat absoluta, i ho estem pagant tots de la nostra butxaca”, ha protestat Lluís Torrents, director de Razzmatazz i president de l’ASACC.

1 comentari

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús