Quisso, defensa casa teva

dijous, 16/10/2014 | Cançons, Concerts, Pots sentir-me

Cálido HomeL’altre dia escoltava ‘Gos salvatge’, del disc de Cálido Home, ‘Vulpes vulpes’, en el concert del duo barceloní obrint per a la nord-americana Angel Olsen a La [2] de l’Apolo. “Quisso, defensa casa teva”, cantaven a l’uníson l’Anna i l’Eduard, gratant amb nervi les guitarres acústiques. I em vaig trobar rumiant si havia sentit gaires cops aquesta paraula, ‘quisso’, en una cançó.

Ser parlants d’una llengua minoritària té alguns avantatges. Comparada amb l’anglès, la llengua franca del pop –que Cálido Home alternen amb la pròpia–, el català té l’avantatge que gairebé està per estrenar. Per moltes cançons que hi fem, mai no n’hi haurà tantes com en la llengua dels Beatles, que fan servir nadius i aliens. I això fa que en català sigui més fàcil que el que diem pugui sonar nou de trinca.

Quantes expressions de les cançons en anglès sonen velles i gastades, tan emprades per parlants amb una competència justeta que les repetim quan les aprenem de segona mà, volent ampliar un vocabulari que costa tant que deixi de ser magre. Que conegut que sonaria aquest quisso domèstic amb “l’instint dilapidat” si fos un wild dog en comptes d’un gos salvatge. I quina sort poder rimar “desperta la crinera” amb “l’afany de la cacera”, en comptes d’emprar apariats suats.

Etiquetes:

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús