Cançons protesta

dimarts , 22/04/2014 | Cançons, Cançons contra la crisi, Discos, Pots sentir-me

En la crítica que ‘The Guardian’ va publicar de ‘No place for my dream’ (2013), l’últim àlbum de Femi Kuti, és qualificava l’atac que l’estrella afrobeat fa al disc de la corrupció i la desigualtat que assola Nigèria d’un missatge “admirable” però “ja previsible”, i que “de vegades tendeix a l’eslògan fàcil”.

Nacho Vegas s’ha endut una bona clatellada pel mateix motiu a propòsit de l’acabat de publicar ‘Resituación’, un disc emparentat  pel que fa al tema amb el seu EP crític amb la crisi ‘Cómo hacer crac’ (2012) i amb la cançó protesta indie que promou la Fundación Robo.

I Amaral han aixecat polseguera amb ‘Ratonera’, el single que avança el seu nou disc, previst per al setembre. El videoclip de la cançó, que arrenca “No sé como duermes por las noches, estúpido farsante, si mientes más que hablas”, mostra, en paraules d’Amaral, “la classe dirigent com a víctimes de tota una sèrie de problemes que a ells no els afecten i que haurien d’ajudar a resoldre”, com la violència de gènere, la pobresa, l’atur o els desnonaments.

És habitual la crítica als músics de pop per no mullar-se i tendir a l’escapisme. Però quan es mullen, se’ls acusa fàcilment de demagogs. Si al pop li perdonem la simplicitat quan aborda les cançons d’amor sempre que tinguin ganxo, ¿no hauríem de fer el mateix amb les cançons protesta?


Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús