Beyoncé, feminista?

divendres, 4/04/2014 | Concerts, Pots sentir-me, Son of a genius

“Feminista: persona que creu en la igualtat social, política i econòmica dels sexes”. Dilluns de la setmana passada els milers de persones congregades al Palau Sant Jordi van poder llegir aquest fragment del discurs ‘Tots hauríem de ser feministes’, de l’escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie, en pantalles gegants. No, no va ser en una mani contra la reforma de l’avortament, ni en una celebració del Ladyfest. No: va ser en el concert de Beyoncé.

Qui no segueix la carrera de la diva pop afroamericana pot haver aixecat la cella davant la proliferació de cròniques de concerts i crítiques del seu últim disc que posen en una mateixa frase el nom de Beyoncé i el mot ‘feminisme’. Però com em va dir a propòsit de la senyora Carter Kathleen Hanna, pionera del moviment Riot Grrrl als 90, feminisme no és un nom: és un verb i implica acció.

Beyoncé pot compartir la visió de les seves cuixes amb qualsevol que les vulgui mirar, cantar sobre feŀlacions i popularitzar l’argot per referir-se a certa postura sexual (#surfboard). ¿Però quina altra diva pop ha samplejat un discurs feminista en una cançó (‘Flawless’)? Quina ha criticat la dictadura de la bellesa (‘Pretty hurts’)? Qui va col·locar un himne antisexista a la radiofórmula (‘If I were a boy’)? Beyoncé pot fer sexi l’exaltació del matriarcat. “Who run the world? Girls”.


Etiquetes: ,

5 comentaris

 • Winston Smith

  05/04/2014 10:11

  Vergonyós. Vergonyós el món Beyoncé i vergonyós aquest article.
  Fer apologia de la nova prostitució, la de regalar-te per comptes de vendre’t, amb les connotacions sobre les “armas de mujer” (per què vols lluitar per res si regalant-te ho aconseguiràs molt més fàcilment; mira Marilyn Monroe, com va ser de feliç, dona intel·ligent que per triomfar s’havia de fer la imbècil, i la meuca -pionera de la infelicitat d’avui-).
  Ja no entrem en la obvietat que Beyoncé és un producte destinat a… ¿fer un món millor? Sí, el dels qui la manejen -que viuen de la nostra infelicitat, no m’ho feu argumentar que jo ja no tinc esperança que això s’arregli i me la bufa massa tot-.

 • Ole tú

  08/04/2014 14:00

  Winston Smith. Tota la raó! No lo podría haber dicho mejor.

 • Elisabeth Fortuny

  08/04/2014 20:17

  Beyoncé es un producte que te els dias contats.

 • monica gazquez rodriguez

  08/04/2014 20:18

  sin comentarios

 • carmen sancho

  08/04/2014 20:22

  puro márquetin, muy bien hecho

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús