Bala Perduda #1: The Saurs s’imposen a Contra i Neutra

divendres, 17/01/2014 | Concerts

Tres grups competeixen a mort per continuar vius en la competició que portarà el guanyador a tocar al Primavera Sound. Això és Bala Perduda, la batalla de bandes de la Sala Apolo que ahir va donar el tret de sortida a La [2]. Sobre l’escenari, tres grups de Barcelona i l’àrea metropolitana: el jove trio garatger The Saurs, el quartet a cavall entre el disco-rock i el revival post punk Contra, i Neutra, quintet sorgit de les cendres dels desapareguts Aeropuerto que mantenen viva la flama de la vessant més psicodèl•lica del so Manchester dels 90. I com a mestre de cerimònies, Manu González, àlies el professor, cap de redacció de la desapareguda Go Mag, ara al comandament del nou Blisstopic.com. Com amb els Immortals, només en pot quedar un: un sol grup entre els tres que passarà de ronda i que podrà continuar somiant en compartir cartell amb Arcade Fire i Pixies al pròxim Primavera Sound.

Van obrir el duel a tres bandes The Saurs, que amb dues guitarres i una bateria, molta reverb, crits, esgarips i udols, energia i actitud, fresca, juvenil, simpàtica i despreocupada, entre The Drums i Mujeres, van despertar el fervor d’un públic que omple La [2] en un primera jornada de Bala Perduda que és un èxit absolut de convocatòria reunint 300 persones a la sala petita de l’Apolo.

Bona part del públic eren els seguidors dels tres grups participants, que van convocar la seva claca per intentar assegurar-se així el vot popular en la tanda de votacions de després dels concerts. El vot del públic –efectuat a través d’smart phone i d’una aplicació a la qual s’accedeix des de la connexió wifi de l’Apolo, i que té com a premi una birra gratis– val un 50% en la decisió de quin dels tres grups passa de ronda. L’altra meitat depèn d’un jurat format pel professor González, representants de la Sala Apolo, el Primavera Sound i Time Out –amb servidora d’ambaixadora– i Joan Corbera, àlies El Garantías, veterà concertgoer barceloní –sí, aquell senyor baixet que està sempre en tots els concerts–.

Els van seguir Contra, que amb el seu rock per a la pista de ball amb elements de funk i post punk, entre The Rapture i Franz Ferdinand, van aconseguir la cinquena posició en el concurs de maquetes de la revista musical Mondo Sonoro. La seva proposta musical, però, va grinyolar amb una posada en escena més propera al pop mainstream que a la dels grups que toquen al Primavera Sound, i a la qual li va sobrar energia: de fet, els seus millors moments van ser aquells més continguts, com en la jam al final de la seva actuació, de 30 minuts estrictes, com en la resta de participants, en què el grup es va concentrar més en la música que en forçar la connexió amb el públic.

Els últims en tocar van ser Neutra, que defensaven els temes d’un EP publicat recentment, ‘Labios de mercurio’, i que van dotar d’una atmosfera lisèrgica a la seva proposta, la d’uns The Charlatans amb un cantant proper al rock urbà espanyol, amb un documental ‘vintage’ sobre la reproducció dels pops –’Les amours des pieuvres’, es deia–. Tot i el so impecable, el públic –bona part del qual ja havia abandonat la sala– va mostrar certa passivitat durant la seva actuació, cosa que van confirmar les votacions.

Com era d’esperar pel clima d’excitació que es va respirar a la sala durant la seva actuació, The Saurs es van fer amb el vot del públic, però el seu triomf va ser gairebé per unanimitat, emportant-se també els vots de tot el jurat tret del del professor Manu González, que va apostar per Neutra. Tot i el triomf per golejada de The Saurs, tant Neutra com Contra podrien haver passat de ronda perfectament si la competència no hagués estat tan forta, cosa que diu molt de l’alt nivell musical de la primera jornada de Bala Perduda. Bandolers, engreixeu les pistoles, que això promet.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús