Sónar 2013: del CCCB a Fira Barcelona

dimarts , 12/02/2013 | Festivals


Per molt que m’agradin arquitectònicament el Macba i el CCCB, crec que no els trobaré a faltar com a seu del Sónar. Reconeguem-ho: la situació al Sónar de Dia, en els dies de major afluència de públic, no feia massa fàcil anar d’un escenari a l’altre.

El Sónar Hall sovint havia de tancar l’accés per aforament complet, cosa que de vegades t’impedia entrar-hi i d’altres et prevenia de sortir-ne. I en l’accés a la carpa es creava un tap infernal, un passadís limitat per la barra no apte per a claustrofòbics. Potser no era un problema per a qui l’experiència del Sónar de Dia es basava en estar-se al Sónar Village, però si el pla era circular pels diferents escenaris, el col·lapse de l’espai era un problema.

A més, la plaça Joan Coromines, on s’ubicava el Sónar Village, no té atractius massa especials. Un cop el Sónar customitzi amb gespa artificial la plaça Univers de Fira Barcelona –sí, Ricard Robles, codirector del festival, ha confirmat que n’hi haurà–, a la gent se li passarà la nostàlgia. I penseu que ara tindrem el Sónar a tocar de Poble-sec.

Els organitzadors del festival han insistit molt en què el canvi d’ubicació no respon a una voluntat de créixer sinó de millorar la comoditat, i sobretot respon a una voluntat de canviar, de “plantejar-se nous reptes”, i l’edició del 20 aniversari els sembla un moment perfecte per fer-ho, tot i que el debat sobre si el Sónar s’havia de celebrar al CCCB estava obert des de la desena edició. La decisió de canviar d’espai estava presa des deara fa un any.

Pel que fa al cartell –que es pot consultar sencer al web del festival–, s’ha anunciat ja el 60 % dels artistes que en formaran part, un percentatge que, segons Enric Palau, codirector del Sónar, conforma el gruix del festival. A banda dels ja confirmats, entre els quals destaquen Kraftwerk i Pet Shop Boys, crida l’atenció la representació d’artistes electrònics nord-americans amb èxit mainstream encapçalats per Skrillex –molt acord amb la imatge del Sónar 2013–, i propostes més experimentals com la de Dinos Chapman –no és habitual la presència d’un nominat al Turner Prize en un festival musica– i Francesco Tristano, jove figura de la clàssica contemporània que hi presentarà un repertori de piano i electrònica.

El 40 % restant el formaran artistes locals –dels quals Sónar ja ha confirmat bRUNA–, convidats de la Red Bull Music Academy, i propostes audiovisuals, que enguany quedaran englobades en la nova marca Sónar+D, que reunirà també l’àrea professional i de mercat del festival, i que Sónar desenvoluparà amb Mobile World Capital, entitat vinculada a la fira internacional de telefonia mòbil que també se celebra a Fira Barcelona.

Etiquetes: ,

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús