Single, el teu grup lliurepensador

divendres, 7/09/2012 | Entrevistes, Son of a genius

2.jpg Teresa Iturrioz diu que no es canviarà de modelet en el concert de Single, dissabte a Barcelona. En els directes del personal projecte de pop que comparteix amb Ibon Errazkin –amb qui ja va militar en grups bandera del Donosti Sound com Aventuras de Kirlian als 80 i, sobretot, a Le Mans als 90–, Teresa ens tenia acostumats als canvis de vestuari. No en va, si el pop arty que es fa a l’Estat té una diva, aquesta és ella. Però això ho podia fer quan Single eren quatre sobre l’escenari: ara només són dos. “No es tracta de deixar l’Ibon sol –diu ella–. Practicarem l’austeritat, aniré amb un sol vestit, i sobri”.

El duo presentarà el seu últim treball, Anexo (2012), un àlbum en què recreen amb només veu i guitarra elèctrica –el format que han estat portant al directe en els últims temps– bona part del seu anterior disc, l’intimista Monólogo interior (2011), però també alguns clàssics del debut Pío Pío (2006), en què feien servir bases d’aire jamaicà i hip-hop. “El format va ser producte de les circumstàncies –explica Teresa–. La idea de l’unplugged ens semblava horrible, però vam veure que si volíem tocar, ens interessava anar l’Ibon i jo sols, per com està la cosa de l’economia, i perquè assajar els quatre era molt difícil, mentre que fer-ho l’Ibon i jo era molt fàcil”.

El que no havia estat fàcil fins fa no gaire era veure Single en viu. “Ens va costar molt començar a tocar perquè no volíem fer-ho, ens semblava que el grup era per a nosaltres”. Però això va girar com una mitja un cop van començar a fer-ho: “Vam descobrir, en aquesta edat tan avançada i una mica tard, que tocar és el que més ens agrada del món”. I tot perquè a Ibon i Teresa els havia quedat mal record dels concerts de Le Mans, amb els quals van tocar poquíssim perquè, com que els seus integrants vivien en ciutats diferents, no podien assajar tot el que els hauria calgut. “Cada cop que tocàvem passàvem molts nervis perquè ho portàvem molt mal preparat, i això va fer que no gaudíssim dels concerts. Crec que és per aquest mal record que teníem que ens va costar començar a tocar amb Single”.

5.jpg Teresa i Ibon van gravar Anexo perquè “ens vam adonar que les cançons ens agradaven més així”, despullades, amb el format de veu i guitarra. El van gravar en directe: “Ens vam vestir, ens vam arreglar, i vam fer el concert. En vam gravar dos al matí i dos a la tarda, i vam triar la presa que ens agradava més de cada cançó”.

Però tot i que les cançons d’Anexo sonaran totes, en les versions d’aquest àlbum, també hi haurà novetats. “Estem fent cançons noves i algunes les tocarem –afirma Iturrioz–. Volem fer un disc una mica més animat”, una reacció a la melancolia de Monólogo interior. “Farem com Dolly Parton, que alternava un disc country amb un de disco. Ens ho demana el cos. Pío Pío va ser una reacció a Le Mans, tan trist i melancòlic. Però després, en el segon disc va tornar la tristor, així que ara toca canviar. Potser hi ha gent a qui no li agrada que anem saltant d’una cosa a una altra, però Single és les dues coses”.

Teresa explica que tornaran a fer servir bases i a mirar la música jamaicana: “Volem fer un disc de lovers rock –variant del reggae desenvolupada al Regne Unit als 70, lluny de la temàtica rastafari–, que és romàntic i poc seriós, però no sé si ens sortirà. Fer una cançó senzilla que sigui bonica i no em faci vergonya cantar no és fàcil, em surten coses molt rares. Estic intentant fer una cançó reggae i em surt el que sembla l’oda a una verge. Haurà de ser lovers rock a la nostra manera”.

9.jpgEl concert tindrà uns teloners de luxe, la formació lleidatana Renaldo & Clara. El projecte que lidera Clara Viñals s’ha convertit en company de segell dels donostiarres des que van publicar al maig el 7 polzades Lilà amb el segell Elefant Records. El segon llançament dels de Lleida, tres temes nous i un de recuperat del seu EP de debut del 2009, manté les coordenades de pop delicat i melancòlic amb predomini dels sons acústics. Teresa Iturrioz admet haver-se enamorat de Lilà. Senyal que aparellar Renaldo & Clara amb Single va ser una bona idea.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús