Tots Sants, una idea encara millor

dimarts , 19/06/2012 | Pots sentir-me

Des que a mitjans de la dècada passada els concerts per emportar de webs com La Blogothèque i The Black Cab Sessions van posar de moda filmar músics tocant en directe en llocs poc habituals, per la xarxa han circulat vídeos de grups tocant per tot arreu: en taxis, al mig del carrer, en un vagó de metro, en una barberia… Una idea simpàtica, sí. Tant, que quan tothom s’ha volgut apuntar al carro, com sempre passa amb les bones idees, buscant l’encara més difícil s’ha arribat a situacions una mica ridícules. De vegades s’ha posat els músics en un compromís, fent-los tocar en llocs incòmodes i enregistrant-los amb equips que no feien justícia a la seva música.

Alguns músics, de fet, n’estan una mica tips, d’això d’haver de gravar directes en què, per semblar moderns, se’ls grava tocant en un polígon o en un pati de veïns. I també de pagar penyora cada cop que volen promocionar-se en un programa de ràdio, carregant instruments amunt i avall i gravant directes que mai podran sonar tan bé com els discos gravats en estudi, que, de fet, és el que volen promocionar.

rosenvinge-01.jpg

COSES BEN FETES
Però les coses sempre es poden fer ben fetes. Ha sorgit a casa nostra Tots Sants, un nou projecte de web (i també aplicació per a iPhone) que dóna una nova volta de rosca a la idea de filmar un músic fent una sessió en exclusiva. La novetat és que, en comptes de gravar-lo en un lloc qualsevol, com més estrany millor, es fa en un estudi –a La Casamurada de Banyeres del Penedès, una antiga masia del segle XIII reconvertida en estudi de gravació per Jesús Rovira, baixista i compositor de Lax’n’Busto– en les millors condicions possibles per als músics i per a les seves cançons, amb una qualitat d’àudio i vídeo –en alta definició– exceŀlent.

Tots Sants, un projecte de Jordi C. Corchs –soci de Ricky Falkner a l’estudi Infusiones Musicales–, Raimon Fransoy i Xavier Puig d’Elsabeth Produccions, i del periodista musical Roger Roca, no vol ser tant una reacció als concerts per emportar –Elsabeth Produccions se n’havien fet un fart de gravar-ne, però segons Xavier Puig estan massa grans per continuar fent-ho–, sinó un arxiu per documentar la música que es fa avui “amb la major fidelitat possible i respectant l’essència de cada artista”. Per això se’ls convida i se’ls dóna llibertat total perquè facin el que vulguin: les cançons que vulguin amb els músics que vulguin i en la versió que els vingui de gust fer.

maria coma 2.jpg

LA PRIMERA TEMPORADA
De moment han passat per La Casamurada a gravar sessions per a Tots Sants Roger Mas, Christina Rosenvinge, Refree, Maria Coma, Delafé y las Flores Azules, Zahara, Egon Soda i L’Hereu Escampa, que amb Sílvia Pérez Cruz –encara inèdita al web– completen la primera temporada de Tots Sants. Al web s’aniran pujant més vídeos de tots aquests artistes, però amb els que hi ha ara ja us podeu fer una idea dels bons resultats del projecte. El vídeo de Maria Coma, interpretant a la veu i al piano amb Nico Roig a la guitarra ‘De nit’, posa la pell de gallina. La versió potser fins i tot supera la de l’àlbum ‘Magnòlia’ (2011), que ja és dir.

Els resultats són tan i tan bons que Raül Fernandez, Refree, va acabar gravant-hi un disc sencer, Tots Sants –publicat al maig amb la revista Rockdelux i que es pot escoltar a Spotify–, en què revisa tota la seva carrera en solitari amb els músics de la gira de Matilda (2010). Ell no pensava celebrar el desè aniversari de Refree, que se celebra aquest any. I ho ha acabat fent amb un ‘grans èxits’ esplèndid.

refree.jpg

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús