MDNA, una noia de 54 anys

divendres, 30/03/2012 | Discos, Pots sentir-me

Cover_MDNA_300CMYK.jpgQuan la maqueta de Give me all your luvin, el primer senzill del nou àlbum de Madonna, es va filtrar a la xarxa ara fa uns mesos, una de les principals traves que se li va posar és que semblava un tema més propi d’una artista adolescent que d’una veterana com l’Ambició Rossa. L’edició del single al febrer, amb les dolentotes M.I.A i Nicky Minaj com a estrelles convidades i l’espectacular actuació a la final de la Superbowl, va apaivagar aquest tipus de crítiques. Però la publicació del nou àlbum, MDNA, que va sortir a la venda dilluns, torna a posar el dit a la nafra.

Qui més qui menys, molts patim de síndrome de Peter Pan. Però molts en som conscients i, per pudor, mirem de dissimular-ho. Qui això signa –als inicis de la, ai!, trentena– té una mica de vergonya de resultar patètica referint-se a si mateixa com a ‘noia’ i darrerament prefereix l’expressió ‘dona jove’. Però Madonna no: tot i poder ser la meva mare, la Material girl no té cap problema a anomenar-se ‘noia’ als gairebé 54 anys.

REMENAR EL CUL
D’acord, Madonna no és Leonard Cohen ni li ha calgut mai ser-ho. La qualitat de les lletres de les seves cançons mai no ha estat una part essencial en l’equació del seu èxit en tres dècades de carrera. I d’acord, Madonna sovint no ha seguit les convencions, i això sí que ha estat un dels secrets del seu èxit. Però MDNA, el seu 12è àlbum –el títol pica l’ullet a l’acrònim que dóna nom a l’èxtasi, ehem–, de vegades fa una mica de vergonya aliena, quan Madge afirma només estar preocupada per remenar el seu cul sec –que segur que moltes canviaríem pel propi, tot sigui dit– en una pista de ball.

Bé, és una llicència ‘poètica’. Encara que Madonna canti a l’enganxós nou senzill Girl gone wild que “les noies només volen passar-s’ho bé” –com ja va fer Cyndi Lauper a principis dels 80–, segur que aquesta no és la principal preocupació d’una de les dones més influents del planeta. També diu a Gang bang, entre bitch i bitch, que ha pelat el seu amor, i no per això la imaginem amb una pipa volant cranis a ritme de hard techno, o sí, però només en un videoclip. Però que en un tema vagi de gangsta queen i que cinc pistes després canti el que podria ser el hit d’una estrella sortida del Disney Channel –”ooh la la you’re my Superstar“– és el que grinyola de veritat al calaix de sastre que és MDNA.

VOLER AGRADAR A TOTHOM
El problema de l’àlbum és que l’Ambició Rossa vol agradar a tothom, siguin moderns, públic mainstream, gais o adolescents, i té alguna cosa d’intent desesperat d’aconseguir un gran èxit, d’aferrar-se al lloc que ocupa en la indústria des de fa 30 anys.

Dit això, i tret fora de context, MDNA té els seus bons moments. Les col·laboracions amb el productor francès Martin Solveig (artífex de l’èxit catòdic Hello i teloner al concert a Barcelona) s’enganxen com el xiclet. Les coproduccions amb William Orbit –el reputat productor del brillant Ray of light (1998)– deceben una mica, tot i el ganxo de I’m a sinner, una còpia, d’altra banda, del Beautiful stranger, col·laboració entre tots dos de finals dels 90.

La repetició de sí mateixa és una altra de les tendències de l’àlbum. Són familiars el sample que feia servir a Hung up, l’apel·lació al DJ, el toc country, la iconografia catòlica, la sexualitat explícita i un llarg etcètera. Però el millor, a banda del caràcter infecciós dels temes –adults o no–, són les agres pulles que adreça al seu exmarit en temes com I don’t give a i Love spent. S’agraeixen, entre els elogis al clubbing i a la festa i a la col·lecció de bitches. Llàstima que siguin en comptagotes.

(Article publicat el 28 de març de 2012 al número 212 de Time Out Barcelona. Podeu escoltar totes les cançons a la playlist Pots sentir-me a Spotify)


Etiquetes:

6 comentaris

 • MJ

  30/03/2012 12:03

  A mi ja m’agradaria arribar als 54 com ella! I als 39, i als 42 i als 48…

 • Marta Salicrú

  30/03/2012 12:11

  Ho subscric, però les hores que nosaltres passem amb el cul davant l’ordinador ella les passa fent ioga i rebent massatges! Do you know how it feels like for a girl…

 • Josep Maria Sarri

  30/03/2012 12:21

  Doncs a mi m’ha agradat més del que m’esperava després d’espantar-me amb el primer senzill, que cada cop que sona al disc me’l salto. Jo estic enganxat a ‘I’m Addicted’ i crec que en directe guanyarà molt. Molt d’acord amb què ‘Superstar’ podria ser un tema de Demi Lovato!

 • Marta Salicrú

  30/03/2012 12:31

  o de Selena Gomez!

 • Josep Maria Sarri

  31/03/2012 9:49

  A mi de Selena Gómez m’agrada una cançó… :8

  http://www.youtube.com/watch?v=EgT_us6AsDg

 • Marta Salicrú

  02/04/2012 15:09

  Aaaaaai Sarri, em fa molta por, la Selena…! Que vagi a jugar amb nines i no es pinti tant o_0

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús