Bartomeu Marí: “Ningú m’ha pressionat”

dimecres, 18/03/2015 | Arts, General, Notícies

©EBarros/VII VISIONAIRES

©EBarros/VII VISIONAIRES

Fa unes hores ens assabentàvem de la cancel·lació de l’exposició ‘La Bèstia i el sobirà’ del MACBA degut a les “desavinences” entre la direcció del museu i l’equip comissarial. El director del museu, Bartomeu Marí, ho ha qualificat d’”esdeveniment desafortunat fruit d’un error i un malentès”. “El museu té una línia editorial i per diferents raons he considerat que les lectures i les conseqüències de l’obra no toca que es vehiculin a través d’un museu públic com és el MACBA”. “No és per por sinó per principis, ningú m’ha pressionat, però com a director sóc responsable del que el museu diu i fa”, ha afegit Marí.

L’obra de la discòrdia és una escultura d’Inés Doujak que es va poder veure a la 31a Biennal de Sao Paulo i forma part del projecte ’Loomshuttles/ Warpaths’, fet en col·laboració amb John Berger per explorar les “complicades i assimètriques relacions entre Europa i Amèrica Llatina”, tal com explica l’artista a la seva web. S’hi representa la líder feminista Domitila Barrios de Chungara sodomitzada per un pastor alemany, i fent el mateix a un home de genolls que representa el rei Joan Carles I. “Moltes obres poden ferir la sensibilitat, és un risc que prenem sobretot en un museu que programa amb llibertat i amb esperit de risc, però aquesta no és raó per treure una obra”, afegeix el director.

Marí apunta que es va assabentar de la presència de l’escutura a la mostra dos dies abans d’inaugurar-la, i va demanar de retirar-la a l’artista i l’equip de comissaris, entre els quals hi ha el conservador en cap del Museu, Valentin Roma, i Paul-Beatriz Preciado, cap de programes públics del MACBA; la falta d’acord entre les parts és que el segons Marí ha forçat la cancel·lació de l’exposició, una “decisió extrema” que també ha obligat a postposar la presentació de la nova temporada del museu prevista per al proper divendres. La direcció del museu ha informat que es procedirà al desmuntatge i la tornada d’obres als prestamistes; també s’ha previst una trobada amb els treballadors del centre per explicar el motius de la cancel·lació.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús