Gossos al metro de Barcelona: El que cal saber sobre la nova normativa

dilluns, 29/09/2014 | Ciutat

shutterstock_166118261

Una de les principals novetats de la nova Ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals de Barcelona, la qual entra en vigor l’1 d’octubre de 2014, és la possibilitat que els gossos ens puguin acompanyar al metro. Tot i així, hi ha certes limitacions i normes que cal tenir en compte a l’hora de portar la vostra mascota al suburbà. Aquí teniu 10 coses que heu de saber per portar el gos al metro!

1. Es pot accedir al metro amb el gos a totes hores, excepte de 7 a 9.30 h i de 17 a 19 h els dies feiners entre l’11 de setembre i el 24 de juny. Durant l’estiu –del 24 de juny a l’11 de setembre– no hi ha cap limitació horària.

2. Els caps de setmana i festius els podeu portar a totes hores.

3. S’admet un gos per persona.

4. Els menors de 16 anys no poden portar gossos considerats potencialment perillosos segons la normativa vigent. Si teniu més de 16 i porteu un gos d’aquestes característiques, heu de dur la llicència i la certificació acreditativa d’inscripció del gos al registre municipal.

5. Els gossos no poden anar deslligats: un cop entrin a dins els accessos del metro, han d’anar subjectats en tot moment amb una corretja no extensible i a una distància inferior a 50 cm de les persones que els duguin. També han de portar morrió.

6. Els gossos poden utilitzar els ascensors i les escales de ciment. No poden utilitzar les escales mecàniques.

7. No poden ocupar cap seient al metro.

8. La persona que porta el gos és la responsable dels danys o els perjudicis que aquest pugui ocasionar tant als usuaris com a l’empresa. El propietari del gos n’és responsable subsidiari.

9. En moments de gran aglomeració i quan la seguretat dels usuaris i dels animals ho requereixi, es podrà limitar l’accés dels gossos al metro.

10. En cas d’incomplir alguna de les condicions establertes, la persona que el porti pot incórrer en una infracció greu o lleu. Una sanció lleu es castiga amb un import que oscil·la entre els 0 i els 6.000 euros, mentre les greus se sancionen amb entre 6.001 i 30.000 euros.

ALTRES ASPECTES DE LA NOVA ORDENANÇA

La nova ordenança no només afecta la possibilitat de portar el gos al metro, sinó que regula molts altres aspectes relacionats amb els animals domèstics a la ciutat. Aquí teniu alguns aspectes importants.

- Es prohibeix deixar els gossos més de 12 hores sols al domicili. Els altres animals podran estar un màxim de tres dies consecutius sols.

- Es preveu que els gossos no puguin anar deslligats per la ciutat, però s’ha establert un termini d’un any perquè l’Ajuntament posi a disposició dels ciutadans suficients zones habilitades perquè els animals puguin anar sense corretja. Fins ara, la normativa respecte a aquesta qüestió ha estat molt ambigua: es permetia portar deslligats als animals sempre i quan fos sota control visual, no estigués prohibit expressament i el gos estigués educat  a respondre a les ordres verbals del propietari. Tot i així, la Guàrdia Urbana ha multat durant els últims anys alguns propietaris per portar els gossos deslligats.

- Qui vulgui adquirir, acollir o adoptar un animal haurà de signar una declaració responsable que garanteixi que no ha estat sancionada per infraccions que impliquin maltractament o abandonament d’animals.

- Es prohibeix la cria d’animals de companyia en domicilis particulars, donar menjar als porcs senglars o qualsevol altre animal salvatge que es trobi en espais públics, així com la tinença de primats (excepte en casos d’entitats animalistes i centres de cria especialitzats)

- Es prohibeix la utilització d’animals salvatges en captivitat en els circs.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús