La cultura no és un luxe

dilluns, 16/07/2012 | General

El consell de ministres va aprovar divendres passat apujar l’IVA dels espectacles (música, teatre, cine, circ, etc.) del 8 al 21%, cosa que ha posat el sector en peu de guerra. A Time Out Barcelona estem en contra de la mesura. I us oferim cinc raons de pes al respecte.

 

1

És una venjança

No tenim cap dubte que la mesura del govern de Mariano Rajoy és una venjança contra el sector cultural. Fa nou anys, quan governava Aznar, el món del cinema i del teatre van sortir al carrer per protestar contra la guerra d’Iraq. Aquella mobilització ciutadana va acabar sent decisiva per a la caiguda del govern del PP i ara el nou govern popular aplica l’ull per ull sense importar-li que l’apujada de l’IVA deixarà molta gent que no surt als telenotícies al carrer.

 

2

És una condemna

El sector cultural ha patit en els últims anys una reducció brutal en les subvecions. Les ajudes al cine, per exemple, han caigut un 30% i ja hi ha productors i exhibidors que anuncien que el nostre cinema ha mort. Sense suport públic, el 80% dels projectes són inviables. Si ara es graven les entrades amb el 21% de l’IVA, la combinació de menys ajuts i PVP més cars representa una condemna segura per al sector.

 

3

És antieuropeu

El sector preveu que amb la pujada de l’IVA el públic encara baixarà més del que ho ha fet en els últims anys per culpa de la crisi, i que només se salvaran els productes massius de distribució mundial. La mesura del govern central atempta contra el somni de l’excepció cultura europea. Spider-Man no patirà. Però, podrà produir-se un altre fenomen Pa negre? No cal oblidar que l’IVA al teatre a França o Alemanya no pugen més del 7%.

4

És depriment

L’economia de Barcelona sobreviu en part gràcies al carrer, a sortir de nit, a anar a sopar, al cine, al teatre, a concerts. Un atac d’aquesta mena a la nostra forma de vida genera un gran impacte piscicològic i afectarà directament el consum. Si molts ja trobaven cara l’entrada al teatre, hi aniran ara que costarà un 13% més?

 

5

És un frau

El govern de l’Estat no ha tingut cap problema a l’hora de demanar més de 20.000 milions per rescatar Bankia (66 vegades el pressupost català de Cultura), ha ‘indultat’ els capitostots de les caixes d’estalvis fraudulentes i ha mirat cap a una altra banda davant dels principals responsables de la crisi, i ara pretén que els ciutadans, a través de l’IVA, paguin la seva irresponsabilitat.  Diguem NO.

15 comentaris

 • Arnau Gil

  16/07/2012 11:19

  Molt ben dit!!! Les coses clares, el que estàn fent no es pot permetre!! Vosaltres que teniu gran capacitat de difusió, per quan una manifestació?

 • sergi cochs

  16/07/2012 12:11

  S’ha creat un grup ” de personas” no sols virtual, per començar a fer accions pero lluitar contra els abusos del govern central
  es obert a tothom, aquest grup s’unira a altres iniciatives que fa temps que funcionan. us deixo aquí la URL:
  http://www.facebook.com/groups/264338413670491/

 • Isaias Fanlo

  16/07/2012 13:09

  LA CULTURA NO ÉS UN LUXE!
  La cultura és el que ens diferencia com a espècie amb intel·ligència desenvolupada (tot i que fa temps que dubto que tots tinguem la intel·ligència desenvolupada). La cultura és el que ens defineix com a persones, com a països, com a comunitats, com a éssers en el món. La cultura és una de les fonts d’entreteniment i d’enriquiment espritual des de fa mil·lenis. La cultura ens fa crèixer com a persones i generar una opinió fonamentada sobre les coses que ens afecten (per exemple, la gestió política de deteriminats governs). La cultura és un patrimoni de la humanitat. La cultura no és un luxe. És una NECESSITAT.

  Hi ha governs que volen que la ciutadania sigui el més inculta possible. Una persona inculta és una persona manipulable.

  NO HO HEM DE PERMETRE. Això és una violació (una més) dels drets humans en tota regla. De manera que, sisplau, aturem aquesta escabetxina a la nostra formació i a la nostra intel·ligència. Abans no sigui massa tard. No és un capritx. És una qüestió d’importància vital!

 • La gota que fa vessar el got! l’IVA puja « Parlem de música

  16/07/2012 16:05

  [...] La cultura no es un luxe La revista TimeOut el seu posicionament clar, en contra, tenen tres articles força bons [...]

 • @funambul

  16/07/2012 17:55

  El manual neoliberal de butxaca, el que defensava Montoro fa menys d’una any, parla entre altres coses d’abaixar impostos per incentivar el consum. Ara ja està clar que el que ja no segueixen aquell manual, segueixen l’altre manual de butxaca del PP, el del nacionalcatolicisme, que tendeix a reprimir tota cultura que no sigui simpàtica al règim. Així s’explica que l’IVA de les festes taurines no s’apugi. No vull ser conspiracionalista, però tot plegat, considerant les importants retallades en educació d’en Wert, sembla estar encaminat a fomentar la ignorància dels votants.

 • Una vida racionada | Aleix Cabrera

  16/07/2012 21:07

  [...] de la majoria de productes i, a més del preu, podrem penjar-los l’etiqueta de prohibitius. La cultura no és un luxe, defensa el sector, però amb un IVA que suma 13 punts fins el 21% ho serà. Com també ho serà [...]

 • edubeltranedu

  17/07/2012 9:17

  A la dreta rància i casposa no li interessa que la gent sigui culta, i conseqüentment, LLIURE.

 • Xavier Martín i Arruabarrena

  17/07/2012 14:25

  Al PP no li interessa tenir un poble culte… quan més ignorants més manipulables!

 • #endefensadelsdretssocials | temptatives

  18/07/2012 23:04

  [...] Gent com Timeout o com El Periódico llencen proclames amb les seves campanyes ben orquestrades com #laculturanoesunluxe o bé [...]

 • ‘La cultura no és un luxe’, Time Out pren posició en favor de la cultura | Media.cat – Observatori crític dels mitjans

  19/07/2012 12:09

  [...] campanya va començar el passat dilluns, amb l’elaboració del lema i d’un manifest de cinc punts assumit pel conjunt de la publicació, que han estat rebuts molt bé pel sector [...]

 • La cultura no és un luxe (Time Out) // la tafanera

  20/07/2012 11:06

  [...] La cultura no és un luxe (Time Out) blogs.timeout.cat/barcelona/2012/07/16/la-cultura-no-es-un-l…  per apocalipshit fa 5 segons [...]

 • connexions amb valor afegit? | temptatives

  21/07/2012 12:20

  [...] a la porta del Teatre Borrás ens vam diluir en el conjunt i ja no era important la pegatina del Time Out “la cultura no és un luxe” sinó el crit col·lectiu en defensa dels drets socials. Aquest és [...]

 • Jaume Coll Arnau

  04/08/2012 16:21

  Pel Facebook us hem enviat foto i text del nostre col.lectiu ·la cultura no és un luxe- al sud de Catalunya tampoc !
  gràcies
  Jaume Coll

 • ¿conexiones con valor añadido? | temptatives

  04/08/2012 17:08

  [...] en la puerta del Teatre Borrás nos diluimos en el conjunto y ya no era importante la pegatime del Time Out “la cultura no és un luxe” sino el grito colectivo en defensa de los derechos sociales. Este [...]

 • La cultura no és un luxe – Pack WordPress

  24/04/2015 16:39

  […] Per això em vull adherir a la campanya “La cultura no és un luxe” endegada per Time Out Barcelona. No ens podem quedar muts. Per la meva part, seguiré donant suport al teatre de la única […]

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús