Contra la pujada de l’IVA dels espectacles: la música en viu

dilluns, 16/07/2012 | Arts, Música, Notícies

LOGO_TOBCN facebook.jpg Com Time Out Barcelona, el sector de la música en directe també s’oposa a la pujada de l’IVA dels espectacles del 8 al 21% que ha aprovat el govern espanyol.

Segons Alberto Guijarro, director de la Sala Apolo de Barcelona, codirector del festival Primavera Sound, i president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), la pujada “serà la ruïna”. “Portarà moltes sales i promotores a tancar i això significarà acomiadaments –diu–. Amb aquesta pujada una empresa es desmunta”.

Tot i que el sector de la música en viu ja es temia que l’IVA reduït de que fins ara es beneficiava patís un increment, que l’augment fos tan gran els ha agafat del tot per sorpresa. “Teníem previst que l’IVA pujaria del 8 al 10 %, i ens estàvem plantejant com fer-ho perquè no repercutís en el públic. Però amb la pujada al 21 % no podem fer una altra cosa que pujar el preu l’entrada”.

Per a Guijarro, apujar el preu de les entrades pot ser catastròfic, perquè “el mercat està molt malament”. Tot i la bona entrada que han registrat grans festivals com el Primavera Sound o el Sónar en les seves edicions d’aquest any, qualsevol que assisteixi a concerts amb regularitat pot comprovar que costa molt omplir les sales. Ni Bruce Springsteen ni Madonna van aconseguir exhaurir entrades en els seus recents concerts a Barcelona: sí en el primer que feien, però no en el segon.

L’altre motiu pel qual els efectes de l’augment siguin tan greuss és que,com explica Guijarro, “en el sector de la música en directe, com en el sector de la cultura en general, els marges de benefici sempre són molt ajustats. Els concerts tenen un marge de benefici molt petit, del 10 al 15 %, i com a molt del 20 % quan s’exhaureixen entrades”.

“Ens estem organitzant per emprendre accions”, afegeix Guijarro. De moment, tant l’ASACC com la Sala Apolo tenen previst enviar avui mateix comunicats de protesta en contra de la mesura.

Time Out Barcelona us donem 5 raons per estar en contra de l’augment de l’IVA dels espectacles.

2 comentaris

 • dandy del extrarradio

  16/07/2012 11:37

  Estoy muy a favor de lo que comenta Alberto, si siguen subiendo y machando, esto será insostenible. Pero gente emprendedora y buena gestora de eventos como ellos y como muchos de nosotros que intentamos que esto siga adelante, sacaremos fórmulas para que la cultura musical no se desmorone.
  Ánimos a todos.

  http://www.dandydelextrarradio.com

 • sergi cochs

  16/07/2012 12:13

  S’ha creat un grup ” de personas” no sols virtual, per començar a fer accions pero lluitar contra els abusos del govern central
  es obert a tothom, aquest grup s’unira a altres iniciatives que fa temps que funcionan. us deixo aquí la URL:

  http://www.facebook.com/groups/264338413670491/

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús